Nyheter

”Epidemiskt” våld mot transpersoner i USA

50 år har gått sedan transpersoner tog täten i striden kring Stonewall och hbtq-rättigheter i USA. Samtidigt beskriver flera organisationer våldet mot transpersoner som ”epidemiskt”. Högerextrema grupper i landet trappar upp hatet och uppmanar till våld mot transpersoner. Svarta transkvinnor är särskilt utsatta.

Juni är pridemånad i USA. I år har högerextrema bland annat hetsat mot Detroit Pride med hakkorsflaggor, och den 8 juni arrangerade the New Independent Fundamental Baptist Movement en konferens i Orlando under parollen ”Make US straight again”, detta i anslutning till årsdagen för massakern på gayklubben Pulse då 49 personer sköts ihjäl.

Enligt Southern Poverty Law Center uppmanade talare på konferensen att hbtq-folk ska dödas. En av talarna på konferensen var den ökända pastorn Steven Anderson som hyllat Omar Mateen – som under masskjutningen på Pulse svor trohetsed till IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi – för att han dödat ”pedofiler” och ”äckliga homosexuella som bibeln säger förtjänar att dö”, rapporterar LGBTQ Nation. Samme Steven Anderson fick i våras inreseförbud till Schengenområdet på grund av hans hatretorik.

Svarta transkvinnor särskilt utsatta

Hittills i år har tio transkvinnor mördats i USA enligt Human Right Center (HRC), 26 transpersoner mördades under 2018. Både HRC och American Medical Association menar att våldet mot transpersoner är så utbrett att det antagit en epidemisk karaktär.

– Det epidemiska våld som riktas mot transpersoner, framför allt mot svarta transkvinnor, är en allvarlig kris, säger Sarah McBride, pressekreterare på HRC till Hatewatch, Southern Poverty Law Centers blogg och fortsätter:

– Den giftiga blandningen av transfobi, misogyni och rasism har dödliga konsekvenser. Kombinationen av dessa fördomar både individuellt och systematiskt – läggs inte bara på varandra, de mångfaldigar varandra.

Trappar upp hat och våld

Hatewatch har granskat sociala medier och konstaterar att ”hatgrupper trappar upp sina försök att demonisera transgruppen, och går så långt som att uppmana till att döda transpersoner”, skriver bloggen. Gillian Branstetter som är talesperson för National Center for Transgender Equality bekräftar bilden att extremgruppers fokus på transpersoner har ökat i en intervju med Rolling Stone:

– Ett av skälen till att transpersoner har blivit en topprioritet för dessa typer av grupper, misstänker jag, är att de tror på en form av radikal traditionalism som vilar på en väldigt trångsynt syn på familjen och på könsroller.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.