I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamtal. AFGHANISTAN/USA Trump avslöjar turerna i en serie av inlägg på Twitter under natten till söndagen svensk […]
I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamtal.
AFGHANISTAN/USA Trump avslöjar turerna i en serie av inlägg på Twitter under natten till söndagen svensk tid.
”Utan att nästan någon kände till det så skulle de viktigaste talibanledarna och, separat, Afghanistans president i hemlighet ha träffat mig på Camp David på söndagen”, skriver han. ”De var på väg till USA i kväll”, tillägger han, syftande på lördag kväll lokal tid.
Presidenten fortsätter med att beskriva hur mötet nu är stoppat och de fredssamtal som länge pågått på lägre nivå avblåsta. Anledningen är en attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, uppger Trump. ”Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamtal, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsfullt avtal ändå”, skriver han.
Hotfullt från talibanerna
Trots att de planerade samtalen ställs in hyllar Afghanistans regering Donald Trump. I ett uttalande från president Ashraf Ghani prisar han sina allierades uppriktiga försök och försäkrar samtidigt att man kommer att ”arbeta tillsammans med USA och andra allierade för att nå en varaktig fred”, skriver nyhetsbyrån AFP.
Tongångarna från talibanrörelsen är desto hårdare.
”Amerikanerna kommer att lida mer än någon annan för att ha ställt in samtalen”, säger rörelsens talesperson Zabihullah Mujahid i ett uttalande, enligt Reuters.
Avslöjandet om mötet beskrivs i amerikanska medier som sensationellt. Talibanerna har varit USA:s ärkefiender åtminstone sedan de skyddade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin efter 11 september-dåden 2001, och offentligt har det aldrig varit ens i närheten av aktuellt att en amerikansk president skulle sätta sig ned vid samma bord.
Tillbakadragande av trupper
Men Afghanistankännaren Anders Fänge är inte lika förvånad över det planerade mötet på Camp David.
– Det utkast till avtal som finns ska godkännas av Trump. Att han skulle träffa Ashraf Ghani och företrädare för talibanerna var därför inte helt otänkbart, säger han.
Att Trump valde att ställa in förhandlingarna ser Fänge som ett uttryck för den amerikanske presidentens oberäknelighet, men också att det främsta intresset för USA i frågan om Afghanistan är inrikespolitiskt.
– Amerikanerna har varken under (George) Bush eller (Barack) Obama varit i Afghanistan primärt för afghanernas intresse utan för sitt eget, fortsätter Fänge.
Donald Trump har själv lovat att USA ska lämna Afghanistan, något som säkert skulle stärka hans stöd bland kärnväljarna inför nästa års presidentval. De inställda förhandlingarna i helgen innebär inte att de förhandlingar som pågått i över ett år inte kommer att återupptas, tror Anders Fänge.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo konstaterade senare under dagen i en intervju med CNN att ett ”signifikant åtagande” krävs från talibanerna om det ska bli aktuellt med nya samtal. Pompeo sade samtidigt att Trump ännu inte bestämt sig för om de kvarvarande amerikanska trupperna ska dras tillbaka.
"Talibanerna har övertaget"
Anders Fänge poängterar att slutmålet med USA:s förhandlingar med talibanrörelsen aldrig har varit fred.
– Ska det bli verkliga fredsförhandlingar så måste det ske mellan talibanerna och representanter för regeringen. Ingen har sett det här utkastet till avtal och vet vilka krav amerikanerna har ställt på talibanerna.
Och att några direkta förhandlingar mellan just talibanerna och den afghanska regeringen kommer att äga rum har han svårt att se i nuläget.
– Den politiska eliten i Afghanistan är inte enig om hur man ska bemöta talibanerna, vilket är en stor komplikation. Det är uppenbart att det just nu är talibanerna som har både det militära och det politiska övertaget.