Nyheter

Tunisiska Ennahdapartiet bildar koalitionsregering

Habib Jemli har fått i uppdrag att leda förhandlingar för att bilda en koalitionsregering i Tunisien. Detta efter att Ennahdapartiet meddelade att de vill se honom som premiärminister i den nya regeringen.

TUNISIEN Ennahdapartiet fick omkring en fjärdedel av platserna i förra månadens parlamentsval och måste därför söka koalitionspartners för att bilda regering, skriver Reuters.

– Effektivitet och integritet kommer att bli basen för att välja regeringsmedlemmar oavsett vilken tillhörighet de har, utan att utesluta något parti, sade Habib Jemli i förra veckan.

Jemli är lantbruksingenjör och ingick i den första regeringen efter Jasminrevolutionen 2011 som fick Tunisiens diktator, Zine El-Abidine Ben Ali, på fall efter 23 år vid makten, vilket också blev startskottet på den arabiska våren. Jemli har två månader på sig att bilda regering, under tiden sitter den avgående premiärministern Youssef Chahed kvar. Tunisien lider av ekonomiska svårigheter med hög arbetslöshet – i vissa städer är den så hög som 30 procent medan rikssnittet ligger på 15 procent.

Missnöjet är utbrett över dålig offentlig service, dåliga levnadsförhållanden, liksom korruption. Detta har lett till nya protester och strejker. För ett år sedan tände journalisten Abderazzak Zergui eld på sig själv i staden Kasserine för att uppmärksamma fattigdomen – åtta år efter att frukt- och grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi gjorde detsamma. Samtidigt har den avgående premiärministern Chahed försökt genomföra ekonomiska reformer som ytterligare slår mot folk, och det är oklart om den nya regeringen kommer att hålla samma kurs vad gäller den ekonomiska politiken.

Ennahdapartiets ledare Rached Ghannouchi utsågs i förra veckan till parlamentets talman, efter att han fått stöd av rivalerna i partiet Heart of Tunisia.

– Jag hoppas att det här blir en nystart. Efter att vi slutfört den demokratiska övergången kommer fokus att ligga på utveckling, att bekämpa korruption, arbetslöshet och höga priser, sade Ghannouchi i fredags.

När landet höll sitt första demokratiska parlamentsval 2011 vann det moderata islamistpartiet Ennahda 41 procent av rösterna till den konstitutionella församlingen och bildade en sekulär samlingsregering med två andra partier.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.