Över hälften av världens kvarvarande regnskogsområden är helt eller delvis ödelagda. Det visar en genomgång gjord av norska Regnskogfondet. NORGE De nya siffrorna pekar på en kommande katastrof, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för Regnskogfondet. Dessa siffror bör mobilisera till handling för att hejda vidare degradering och hindra alla nya ingrepp i intakt skog, säger han. […]
Över hälften av världens kvarvarande regnskogsområden är helt eller delvis ödelagda. Det visar en genomgång gjord av norska Regnskogfondet.
NORGE De nya siffrorna pekar på en kommande katastrof, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för Regnskogfondet.
Dessa siffror bör mobilisera till handling för att hejda vidare degradering och hindra alla nya ingrepp i intakt skog, säger han.
Regnskogsområdena som är värst utsatta för avskogning utgörs av degraderad skog, orsakat av mänskliga ingrepp som byggen av broar och vägar eller fällning av enstaka träd.
Degraderad skog är ofta svår att upptäcka. Från satellitbilder ser trädens lövverk fortfarande gröna ut, men undertill håller det på att tunnas ut. Skogen håller då sämre fuktighet och den torrare miljön leder till att färre arter kan leva i området.
Sådan skog blir också mer sårbar för bränder. Många av bränderna som har härjat i Amazonas under hösten har skett i lättantändlig och helt eller delvis ödelagd skog.
– Flera av världens regnskogar närmar sig en brytpunkt där ödeläggelsen blir omöjlig att stoppa. Men än är vi inte där, säger Eggen.
Brasilien har den största sammanhängande regnskogen i världen. Där har avskogningen ökat med nästan 30 procent sedan förra året, under den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaros första år vid makten.