Prenumerera

Logga in

Nyheter

Under ytan finns de stora plastproblemen

Visst är det bra med plastförbud – men det är bara att skrapa på ytan när det gäller plasteländet i haven. Vi måste göra betydligt mer för att bli kvitt miljöproblemen som hotar, tycker miljöorganisationer apropå ett förslag från Europaparlamentet. SVERIGE Om drygt två år kan ett förbud mot vissa plastartiklar börja gälla i Sverige, […]

Visst är det bra med plastförbud – men det är bara att skrapa på ytan när det gäller plasteländet i haven. Vi måste göra betydligt mer för att bli kvitt miljöproblemen som hotar, tycker miljöorganisationer apropå ett förslag från Europaparlamentet.

SVERIGE Om drygt två år kan ett förbud mot vissa plastartiklar börja gälla i Sverige, om EU går vidare med det förslag som parlamentet lagt fram.För vissa andra plastprodukter föreslås begränsningar, berättar Jenny Hedman, handläggare på Naturvårdsverket. Men det får ta lite längre tid innan de ska vara genomförda.

– Det är svårt att svara på hur effekterna av förbudet och begränsningarna blir, det beror på hur avfallshantering och sådant fungerar. Men vi tycker att det är ett bra förslag. Det kommer att minska plasten i havet, säger Jenny Hedman.

Gummi och mikrofibrer

Engångsartiklarna som guppar runt ovanpå haven är en del av plastproblemen, men under ytan finns de riktigt stora bekymren, konstaterar Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– Det här är ett bra första steg. Men vi noterar att det bara gäller det skräp som finns på ytan. I vattnet i haven finns till exempel gummi och mikrofibrer, som orsakar stora problem, säger hon.

Hon tror ändå att plastförbudet har en informativ effekt. Det lyfter fram problemet så att konsumenter och producenter blir mer uppmärksamma på att plast faktiskt gör skada på fel ställe.

Där får hon medhåll av Johanna Ragnartz, vd på stiftelsen Håll Sverige rent.

– Genom att börja med att förbjuda vissa produkter av plast blir konsumenter mer medvetna, och producenterna börjar leta efter andra material.

Hon ser att förbudet kan få samma effekt som då butiker började ta betalt för plastpåsar. Folk tänker efter en extra gång, tror hon.

Alternativ finns

De produkter som nu kan förbjudas är sådana där det finns fullgoda alternativ, förklarar Jenny Hedman.

Bomullspinnar med själva pinnen av plast är ett exempel.

– Det är något vi ofta hittar på våra strandstädningar, för att folk spolar ned dem och reningsverken inte klarar att skilja ut dem, säger Johanna Ragnartz.

Hon berättar att det finns andra alternativ, med pinnen av papper i stället, och i vissa butiker finns inte de vanliga plastbomullspinnarna kvar. Hon tror att förbudet kommer att göra att en sådan utveckling snabbas på.

Men även om bomullspinnarna är ett gissel så är de inte värst här i Sverige, tycker hon.

– Det är skräpet efter allt det som vi konsumerar på vägen, det vi äter och dricker i farten. Godis, snabbmat, kaffe och andra drycker. Det är ett urbant beteende, säger Johanna Ragnartz.

Både hon och Karin Lexén tror att förbudet kommer att minska plastskräpet i Sverige.

– I Bohuslän flyter massor av skräp i land varav merparten kommer från andra länder. Så ett förbud kommer att påverka oss här, säger Karin Lexén.

Fakta: Förbud och begränsningar

Fakta: Knappt hälften blir ny plast

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.