Nyheter

Klimat-tumult i Londons tunnelbana

Det blev bråk och tumult under torsdagsmorgonen när demonstranter från Extinction Rebellion protesterade i Londons tunnelbana, detta efter att polisen i måndags förbjöd gruppen från att protestera i huvudstaden.

Polisens förbud har kritiserats skarpt av människorättsadvokater.

Protesterna i Storbritannien och andra delar av världen har pågått sedan i förra veckan och kommer att fortsätta veckan ut.

KLIMAT Det var under morgonrusningen i Londons tunnelbana som det uppstod bråk mellan uppretade pendlare och demonstranter från Extinction Rebellion, vars budskap var att om allt fortsätter som vanligt så går världen mot undergång. En demonstrant blev neddragen från taket av en tunnelbanevagn, och handgemäng uppstod på plattformen.

En person från Extinction Rebellion misshandlades av pendlare, rapporterar Sky News.

På tisdagen låg fokus på det brittiska transportdepartementet. Extinction Rebellion uppmanade transportdepartementet att ”sluta finansiera destruktiva projekt omedelbart” och nämnde bland annat utbyggnad av flygplatser liksom höghastighetståg, vilket demonstranterna menar kommer att leda till stor skogsavverkning.

Extinction Rebellion vill se en plan för hur Storbritannien ska ställa om till ett transportsystem utan fossila bränslen liksom förbud mot förstörelse av naturen.

– Jag gör det i andan av vad Emmeline Pankhurst kallade den nobla konsten av fönsterkrossande, sade Gail Bradbrook, medgrundare till Extinction Rebellion, med hänvisning till den kända brittiska suffragetten, innan hon greps på tisdagen efter att ha klättrat upp på taket till ingången till departementet.

Pendlare i bråk med Extinction Rebbelion-aktivister i London. Foto: TT/ITN via AP

I Storbritannien gav polisen i måndags order om att inga protester längre får utföras i centrala London. Polisens order har kritiserats av flera jurister.Människorättsadvokaten Tobias Garnett som representerar Extinction Rebellion menar att direktivet är ”oproportionerligt och olagligt”, rapporterar the Independent, och Garnett hoppas att en domstol kommer att ingripa.

Kritik har också kommit från människorättsadvokaten Adam Wagner som hänvisar till att yttrandefrihet och mötesfrihet skyddas under artikel tio, respektive elva i landets Human Rights Act.

”Dessa kan bara inskränkas om ingripandet är lagligt och proportionerligt. Jag tror att polisen kan ha gått för långt här.” skriver han på Twitter och säger också att polisen måste ge utförliga skäl till direktivet och att det inte är tillräckligt att hänvisa till att protesterna har skapat ordningsstörningar:”De måste ge tillräckliga detaljer för att förklara varför de har förbjudit Extinction Rebellions samlingar över hela London. Det har de inte gjort”.

Demonstrationer har också pågått i Australien. The Guardian har frågat demonstranter där varför de deltar. En av dem, 75-årige Martin Wolterding, hänvisar till sina barnbarn:

– Jag är miljöforskare. Jag är marinekolog. Jag har studerat det här hela mitt vuxna liv. Och intellektuellt förstår jag att vi är befinner oss på branten. Och det är tillräckligt. Jag var tvungen att göra något, säger han till tidningen.

Psykologen Reem Ramadan började engagera sig efter landets parlamentsval tidigare i år och menar att historien visar att civil olydnad leder till förändring och pekar bland annat på hur den brittiska konservativa regeringen utropade en klimatkris efter elva dagars protester.

– Vi vet att det kan fungera. I 30 år har regeringen inte lyssnat på forskarna så vi måste få dem att börja lyssna, tala sanning och börja agera på den sanningen, säger hon till The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.