Nyheter

Religionsfriheten hotad i ett av fem länder

Religiösa minoriteter diskrimineras allt mer och i var femte land är religionsfriheten hotad, enligt en ny rapport från den katolska organisationen Aid to the church in need (ACN).

RELIGION – Vi ser en trivialisering av angreppen mot religionsfriheten, säger Marc Fromager från ACN på en presskonferens i Paris, rapporterar AFP.

I nästan 20 procent av världens länder är religiösa minoriteter så utsatta att det strider mot de mänskliga rättigheterna, enligt organisationen. Oftast får offren inte heller hjälp från rättsväsendet.

Förföljelse

– Fientligheten mot religiösa minoriteter har ökat och situationen har blivit så illa att vi kan kalla den våldsam ultranationalism, säger Marc Fromager.

Värst ser det ut i 21 länder med förföljelse av religiösa minoriteter. Rapporten lyfter bland annat fram Niger, Myanmar (Burma), och Kina som exempel. I 17 andra länder förekommer grov diskriminering, bland annat i Algeriet, Turkiet och Ryssland.

Situationen försämras

I hälften av de länder där religionsfriheten är hotad har situationen försämrats. Kina och Indien är bland de länder där situationen har försämrats mest. Läget i Saudiarabien och Eritrea är oförändrat, men mycket allvarligt, enligt ACN.

I vissa länder har situationen för religiösa minoriteter dock förbättrats. Däribland Syrien och Irak, där fler kristna kunnat återvända till sina hem efter att terrorgruppen IS försvagats.

Fakta: ACN:s undersökning om religionsfrihet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.