Nyheter

”Woman Life Freedom”-aktivist avrättad efter orättvis rättegång

Reza Rasaei

I tystnad har iranska myndigheter genomfört avrättningen av Reza Rasaei, en 34-årig iransk aktivist, i efterdyningarna av ”Woman, Life, Freedom”-protesterna efter Mahsa Aminis död 2022. Amnesty International fördömer handlingen och kräver internationella undersökningar.

IRAN | Tidigt på morgonen den 6 augusti 2024 genomfördes en hemlig avrättning av Reza Rasaei i Dizel Abad-fängelset i Kermanshah-provinsen, Iran. Rasaei, som tillhör den förtryckta kurdiska religiösa minoriteter yarsanism, avrättades utan förvarning till honom själv, hans familj eller hans advokat, rapporterar Amnesty International.

– Denna avrättning avslöjar än en gång hur Irans straffrättssystem är ruttet till kärnan och belyser de iranska myndigheternas beslutsamhet att använda dödsstraffet som ett verktyg för politiskt förtryck för att skapa rädsla bland befolkningen, säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika, som också kritiserar det iranska rättssystemet för dess behandling av fängslade i samband med protesterna under 2022.

Hon påpekar också att avrättningen skingrar ”alla illusioner om mänskliga rättigheter” under Irans nya president, Masoud Pezeshkian, som tillträdde förra veckan.

Reza Rasaei, som dömdes efter en orättvis rättegång baserad på påtvingade erkännanden under tortyr, är den tionde personen som avrättats i samband med Woman, Life, Freedom-protesterna efter Mahsa Aminis död 2022.

– Den fortsatta godtyckliga avrättningen av demonstranter i efterdyningarna av Woman Life Freedom-protesterna illustrerar ännu en gång att utan konstitutionella, juridiska och politiska reformer kommer kränkningar av mänskliga rättigheter och straffrihet att bestå, säger Eltahawy. Amnesty International uppmanar nu internationella samfundet att ingripa och utreda dessa brott enligt principen om universell jurisdiktion.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.