Nyheter

Talibanerna förbjuder FN:s rapportör för mänskliga rättigheter

Richard Bennett

Talibanregimen i Afghanistan har förbjudit FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, Richard Bennett, att besöka landet. Beslutet kommer efter att Bennett anklagats för att sprida "propaganda". Bennett har fördömt beslutet och kallar det ett steg bakåt för talibanernas engagemang med FN och det internationella samfundet.

AFGHANISTAN | Afghanistans styrande talibanregim har hindrat Richard Bennett, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, från att resa in i landet. Talibanerna har motiverat förbudet med att Bennett, enligt dem, har använts ”för att sprida propaganda” och att han ”inte är någon vars ord vi kan lita på.”, rapporterar Deutche Welle.

Bennett har reagerat starkt på beslutet och fördömt det som reaktionärt. I ett uttalande sa han:

– Jag har konsekvent försökt samarbeta öppet med de facto-myndigheterna (…) Jag uppmanar talibanerna att ändra sitt beslut och upprepar min vilja och tillgänglighet att kunna resa till Afghanistan, säger Richard Bennett i ett uttalande.

Bennett understryker att förbudet inte kommer att hindra honom från att fortsätta sitt arbete med att dokumentera människorättssituationen i landet.

Talibanerna har sedan de återtog makten i Afghanistan i augusti 2021 eftersträvat en strikt tillämpning av islamisk lag och genomfört en politik som i praktiken utesluter kvinnor från det offentliga livet. Kvinnors tillgång till utbildning och arbete har kraftigt begränsats, vilket har lett till att det internationella samfundet vägrat erkänna talibanerna som landets legitima härskare.

FN har tidigare anklagat talibanerna för att ha skapat ett system av ”genusapartheid”. Bennett har sedan sin utnämning den 1 maj 2022 varit en ihärdig kritiker av regimen, trots att talibanerna avfärdat kritik från utländska aktörer.

I juni hölls ett möte i Qatar mellan FN och representanter från 25 länder samt talibanledare, där en strategi för att hantera regimen diskuterades. Mötet kritiserades skarpt då afghanska kvinnor och medborgarrepresentanter uteslöts på talibanernas begäran.

Richard Bennett säger att han tar sitt uppdrag som FN:s särskilda rapportör på största allvar, och betonar att hans arbete ”inkluderar att alltid agera i en oberoende egenskap, erbjuda en opartisk bedömning av fakta baserad på internationellt erkända människorättsstandarder och metoder, och upprätthålla de högsta standarderna av effektivitet, kompetens och integritet.” Trots förbudet lovar han att fortsätta dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter och verka för förbättringar.

FN:s särskilda rapportörer är oberoende experter som utsetts av FN:s råd för mänskliga rättigheter. De betraktas inte som FN-anställda och talar inte å FN:s vägnar. Utöver den särskilda rapportören har FN ett uppdrag i Afghanistan för att övervaka och rapportera om brott mot mänskliga rättigheter från Kabul.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.