Startsida - Nyheter

Nyheter

Israeliska styrkor skjuter ihjäl amerikansk-turkisk aktivist på Västbanken

Aysenur Ezgi Eygi

26-åriga Aysenur Ezgi Eygi dödad under protest mot illegala bosättningar på ockuperad mark.

ISRAEL | Israeliska styrkor sköt i fredags ihjäl en tjugosexårig amerikansk-turkisk aktivist på det av Israel ockuperade Västbanken. Aysenur Ezgi Eygi deltog i en demonstration mot illegala israeliska bosättningar på berget Sbeih nära Beita, söder om Nablus när hon blev skjuten. Enligt palestinska nyhetsbyrån Wafa och sjukhustjänstemän träffades hon i huvudet.

Invånarna i Beita återupptog nyligen sina veckovisa fredagsdemonstrationer för att protestera mot ockupationen av deras mark. Protesterna hade nästan avstannat sedan den 7 oktober 2023 på grund av ökande våld från israeliska ockupationsstyrkor. Men den 5 juli 2024 genomfördes en ny kraftfull manifestation, där dussintals palestinier, tillsammans med internationella och israeliska aktivister, marscherade från det närliggande berget, genom dalen, och mot en utpost. Enligt vittnesuppgifter började israeliska styrkor skjuta skarp ammunition, gummikulor och kasta tårgas mot demonstranterna, rapporterar International Solidarity Movement, ISM, där Aysenur Ezgi Eygi var medlem.

– Aysenur befann sig över 200 meter från de israeliska soldaterna vid tiden för hennes dödande, och det förekom ingen konfrontation under minuterna före hennes död, skriver ISM.

Den internationella solidaritetsrörelsen avvisade israeliska påståenden om att aktivister hade kastat sten på israeliska soldater och stämplade anklagelserna som ”falska”.

Nablus guvernör, Ghassan Daghlas, fördömer attacken och meddelar att ”alla rättsliga åtgärder” ska lämnas till Internationella brottmålsdomstolen, enligt turkiska nyhetsbyrån Anadoly Agency:

– Vi vädjar till president Biden att stoppa allt stöd till ockupationsstaten eftersom de arbetar för att bomba sjukhus och döda barn, och nu också döda utlänningar, inklusive amerikanska medborgare, säger Daghlas

– Israel dödar amerikanska aktivister i palestinska territorier med amerikanska vapen.

Den israeliska militären uppgav i ett uttalande att dess styrkor ”svarade med eld mot en huvudanstiftare av våldsam aktivitet som kastade stenar mot styrkorna”. De uppgav också att de utreder rapporter om att en utländsk medborgare dödats, rapporterar CBS.

Turkiet har uttryckt stark kritik mot händelsen. Det turkiska utrikesministeriet sade att genom att döda Eygi, ”försöker Israel skrämma alla som kommer till palestiniernas hjälp”:

– Denna våldspolitik kommer inte att ge resultat. Israeliska myndigheter som begår brott mot mänskligheten och de som villkorslöst stödjer dem kommer definitivt att ställas till svars inför internationella domstolar.

Human Rights Monitor och flera andra organisationer har uttryckt sin oro över händelsen, och FN har krävt en ”fullständig utredning” av dödandet.

Begravningståg för Aysenur Ezgi Eygi i staden Nablus på Västbanken, måndag 9 september 2024. Foto: AP Photo/Nasser Nasser

International Solidarity Movement

International Solidarity Movement (ISM) är en palestinskledd organisation som grundades 2001 under den andra intifadan med målet att stödja den palestinska kampen mot den israeliska ockupationen genom icke-våldsaktioner och civil olydnad. ISM:s volontärer, både internationella och lokala, arbetar sida vid sida med palestinier för att skydda civila, dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och stötta protester på Västbanken och i Gaza.

ISM:s arbete inkluderar att fungera som mänskliga sköldar vid demonstrationer och protester, särskilt vid israeliska militära ingripanden, illegala bosättningar och byggandet av Israels separationsbarriär. Volontärerna har ofta närvarat vid protester mot utvidgningen av israeliska bosättningar och andra aktiviteter som ISM betraktar som brott mot internationell rätt. Organisationen har också spelat en viktig roll i att dokumentera och sprida information om övergrepp mot palestinier till internationella medier.

En av ISM:s mest kända insatser var under protesterna mot byggandet av den israeliska muren på Västbanken, där aktivister deltog i demonstrationer tillsammans med lokala bybor. De har även engagerat sig i frågor som rör rivningar av palestinska hem och jordbruksmark. Organisationen har dock varit kontroversiell och mött kritik från vissa håll, bland annat från israeliska myndigheter som anser att ISM ibland samarbetar med våldsamma grupper, vilket ISM förnekar.

ISM har förlorat flera aktivister i samband med sitt arbete. En av de mest kända incidenterna inträffade 2003 när den amerikanska aktivisten Rachel Corrie dödades av en israelisk bulldozer under en protest mot rivningar av palestinska hem i Gaza.

ISM fortsätter sitt arbete genom att mobilisera internationella volontärer för att skapa uppmärksamhet kring den israeliska ockupationen och för att uppmana till globalt stöd för palestiniernas rättigheter.

ISM Officiella Webbplats
Al Jazeera: ISM’s Role in Palestinian Resistance

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.