Nyheter

Presidentkandidaten Gonzalez flyr Venezuela

Edmundo Gonzalez röstar

Venezuelas oppositionskandidat Edmundo Gonzalez har flytt till Spanien efter att en arresteringsorder utfärdats mot honom. Gonzalez ifrågasatte president Nicolás Maduros valseger i juli, och efter att ha gömt sig i flera veckor i Caracas, har han nu tvingats söka asyl i Spanien.

VENEZUELA | Venezuelas oppositionskandidat Edmundo Gonzalez har flytt till Spanien efter att en arresteringsorder utfärdats mot honom, efter att han ifrågasatte president Nicolás Maduros valseger. Trots hot och förföljelse lovar Gonzalez att fortsätta kämpa för Venezuelas demokrati från exil.

Gonzalez, 75 år gammal, anlände till Spanien på söndagen tillsammans med sin fru, där han nu ska söka asyl. Enligt spanska tjänstemän landade de på militärbasen Torrejon de Ardoz nära Madrid. USA och flera latinamerikanska länder betraktar Gonzalez som den legitima vinnaren av Venezuelas presidentval den 28 juli, ett val där den sittande presidenten Nicolás Maduro förklarades som segrare av landets valtjänstemän och högsta domstol, rapporterar Deutsche Welle.

Sveriges regering har inte offentligt erkänt någon av kandidaterna som vinnare.

Efter att ha tvingats gömma sig under den senaste månaden på grund av en förvärrad politisk kris i landet, utfärdades en arresteringsorder mot Gonzalez denna vecka. Han anklagas bland annat för uppvigling och försök att beslagta presidentposten. Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez skrev på Instagram att Gonzalez hade getts säker passage till Spanien som ett försök att återställa ”politisk fred” i landet. Rodriguez förklarade också att Gonzalez hade sökt skydd på den spanska ambassaden i Caracas några dagar tidigare.

Efter sin ankomst till Spanien skickade Edmundo Gonzalez ett kort röstmeddelande via oppositionsalliansen La Plataforma Unitaria Democrática, PUD, till sina supportrar:

– Min avresa från Caracas var omgiven av påtryckningar, tvång och hot:

– Jag litar på att vi kommer att fortsätta vår kamp för att uppnå vår frihet och återupprättandet av Venezuelas demokrati, säger Gonzalez.

Oppositionsledaren Maria Corina Machado uttryckte sitt stöd för Gonzalez och förklarade att han hade tvingats fly för att skydda sin frihet och sitt liv:

– De ökande hoten, kallelsen, arresteringsorderna och till och med försöken till utpressning och tvång som han har blivit utsatt för visar att regimen inte har några skrupler eller gränser i sin besatthet att tysta honom och försöka knäcka honom, skriver Machado på X-Twitter.

Oppositionsledaren Maria Corina Machado leder en protest mot återvalet av president Nicolás Maduro en månad efter den omtvistade presidentomröstningen som hon hävdar att oppositionen vann med jordskred, i Caracas, Venezuela, onsdagen den 28 augusti 2024. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

La Plataforma Unitaria Democrática

La Plataforma Unitaria Democrática (PUD) är en venezuelansk oppositionsallians som skapades 2021 för att samla civilsamhället, fackföreningar, pensionerade militärer och olika politiska partier. Plattformen är en efterföljare till Mesa de la Unidad Democrática (MUD), som tidigare hade organiserat oppositionen mot Nicolás Maduros regering. Plattformens mål är att enas kring en gemensam politisk front för att bekämpa den nuvarande regimen och främja demokrati i Venezuela.

PUD har bland annat ställt upp kandidater i regionala och nationella val, och arbetar för att utmana den styrande regeringen genom fredliga och demokratiska medel. Koalitionen inkluderar partier som Acción Democrática, Un Nuevo Tiempo, Voluntad Popular, Primero Justicia och andra.

PUD har spelat en viktig roll i att organisera oppositionsval, som primärvalet 2023 där María Corina Machado valdes till presidentkandidat för det kommande valet, även om hon senare blev diskvalificerad av myndigheterna. EdmundoGonzález blev då kandidat för oppositionsalliansen. Deras mål är att uppnå en förändring genom fria och rättvisa val i ett Venezuela som under flera år har präglats av politisk och ekonomisk kris.

Wikipedia

 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.