Nyheter

Gifter sprids i mark, luft och vatten – så drabbas miljön av kriget.

Förstörda byggnader

Att människor dör och skadas i krig vet vi, men mindre har skrivits om miljöförstöring på grund av krig. Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin, anser tillsammans med andra forskare att omfattningen av miljöförstörelsen i Gaza inte har uppmärksammats tillräckligt.

GAZA | I en vetenskaplig kommentar till en tidskrift om miljömedicin beskriver Maria Albin tillsammans med andra forskare hur miljön drabbas och den oerhörda förstörelsen av infrastruktur. 

– En väldig mängd rasmassor och annat har samlats, säger Maria Albin. Man beräknar 107 kg per kvadratmeter i Gaza. I de raserade byggnaderna finns sådant skadligt som asbest och  bly. Det har varit inneslutet och frigörs nu som damm eller kommer ner i marken eller ut i vattnet.

– På det sättet så får man en spridning i luft, mark och vatten av sådant som annars inte skulle ha spridits. Ett och ett halvt ton bly ska ha spritts på det här sättet.

I Gaza använder man mycket solpaneler, eftersom det har varit energibrist på grund av blockaden. I dem finns skadliga ämnen, bland annat bly. Det skulle normalt inte ha medfört skada, men när de nu förstörs blir det en del av miljöförstöringen.

– Bomberna innehåller också giftiga ämnen, och många gånger orsakar de bränder, säger Maria Albin. Bränderna innebär att  ämnen frisätts som partiklar och sprids. Det finns också stora risker för befolkningen med icke-detonerade sprängämnen som ligger bland ruinerna.

Vattenrening utslagen

Enligt FN fungerar nu inte ett enda vattenreningsverk i Gaza. Alla är utslagna.  Det blir en grogrund för epidemier ett väldigt tättbefolkat område, som nu är ännu mer tättbefolkat när folk flyttas runt.

– Polio har kommit tillbaka. Men det finns också smittsam gulsot, hepatit A, diarrésjukdomar och luftvägssjukdomar. Ingen sophämtning fungerar längre. Allt detta innebär risk för infektionssjukdomar och parasiter, men också att man förorenar vatten och mark för lång tid framöver. Marken i Gaza är porös och släpper lätt igenom föroreningar.

När sophämtning inte fungerar sprids bakterier, men även farligt material – olika metaller, avfall från sjukhus och industrier som inte tas om hand. Man räknar med att 33 % av jordbruksmarken är förstörd. De de fysiska betingelser som krävs för att leva i området är kraftigt påverkade.

Vem bygger upp samhället

Maria Albin berättar att de tio universitet som fanns är förstörda. Människor som skulle utbilda sig för att kunna bygga upp landet igen kan inte göra det.

– Läkarstuderande kan inte avsluta sin utbildning. Där skulle universitet i andra länder kunna hjälpa till, så att de fick möjlighet att avsluta sin utbildning och återvända med sin kompetens.

Sjukhus är skyddade enligt internationella konventioner, och att sjukhus har förstörts är groteskt, menar Maria Albin.

– Även om man skulle misstänka att det pågår någonting som skulle kunna kompromettera anläggningen, så är det inte fritt fram att göra vad som helst, utan det ska alltid vara proportionerligt och välavvägt och det ska inte drabba urskiljningslöst.

De som har sökt skydd, patienter och sjukvårdspersonalen har drabbats. Sjukvårdspersonal har fängslats och förts bort. En välkänd läkare har avlidit under fångenskap och välkända läkare har vittnat om tortyr och övergrepp.

Maria Albin anser att det är väldigt viktigt att det här stoppas av världssamfundet. Om man ser att man kan komma undan med det här är det ett hot mot oss alla, menar hon. 

– Som medicinskt utbildad känner man starkt när sjukvårdsinrättningar, ambulanspersonal, sjukvårdspersonal och patienter angrips på det här sättet. Man kan inte gå straffri för det. Vi behöver skyddet av de konventioner som finns och att de upprätthålls. Jag har lyssnat på vad de säger i FN:s säkerhetsråd. Alla är bekymrade över situationen och menar att den är oacceptabel. Men däremot är man inte beredd att ingripa så att man får stopp på det.

Inte avhumanisera

Den internationella domstolen i Haag har sagt att det kan vara fråga om ett eventuellt  folkmord i Gaza.

– Andra länder får inte medverka till någonting som skulle kunna innebära att man stödjer ett eventuellt folkmord, säger Maria Albin. För vår samexistens har vi bestämt att man ska följa vissa regler. Det är viktigt för allas trygghet och för att vi ska se alla människors lika värde.

– Man får inte avhumanisera folkgrupper som en del av sin krigföring, det är väldigt farligt. Det är kanske en plattityd att säga det, men så är det.

Maria Albin arbetar på Institutet för miljömedicin, KI. Foto: KI

***
Maria Albin m fl har skrivit: ”A call from 40 public health scientists for an end to the continuing humanitarian and environmental catastrophe in Gaza”. Environmental Health 2024 23:59 

Gaza sedan 7 oktober 2023

40 223 döda

92 981 skadade

Över 10 000 försvunna under rasmassor

16 av 36 sjukhus fungerar delvis

58 av 132 vårdcentraler fungerar

4 fältsjukhus fungerar

505 attacker mot sjukvården:

752 dödade

982 skadade

128 hälsoarbetare arresterade/hållna i förvar

110 hälsoanläggningar påverkade inklusive

32 sjukhus som skadats

Undernäring:

165 patienter har tagits emot för akut undernäring med komplikationer

Polio:

Det första fallet på 25 år har konstaterats


Fakta från WHO, Världshälsoorganisationen
(Emergency situation update, issue 41)

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.