Startsida - Nyheter

Nyheter

Pilot frigiven efter 19 månader i fångenskap i Västpapua

Philip Mehrtens tillsammans med en polis

Efter 19 månader i fångenskap har den nyzeeländske piloten Philip Mehrtens släppts fri av rebeller i Västpapua. Frigivningen kom efter långa förhandlingar och diplomatiska insatser från både Indonesiska och Nyzeeländska myndigheter.

VÄSTPAPUA | Philip Mehrtens, en 38-årig nyzeeländsk pilot som hållits som gisslan av rebeller i Indonesiens Papua-region, har släppts. Mehrtens, som arbetade för det indonesiska flygbolaget Susi Air, togs till fånga av West Papuas National Liberation Army (TPNPB) den 7 februari 2023 på flygplatsen i Nduga. Efter nästan två års fångenskap är han nu fri och vid god hälsa, meddelar både indonesiska och nyzeeländska myndigheter, rapporterar The New Zealand Herald.

Mehrtens släpptes i en by i Nduga-distriktet av en gemensam insatsstyrka bestående av polis och militära styrkor. Han flögs till staden Timika, där han genomgick medicinska och psykologiska kontroller.

– Idag har jag blivit fri. Jag är väldigt glad att jag snart kommer att kunna åka hem och träffa min familj, säger Philip Mehrtens i ett uttalande, skriver The New Zealand Herald.

Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters bekräftade att Mehrtens hade pratat med sin familj och var ”trygg och frisk”. Frigivningen följde på intensiva förhandlingar, där rebellerna tidigare hade krävt erkännande av Papuas självständighet i utbyte mot Mehrtens frihet.

Förhandlingarnas framgång mellan den indonesiska regeringen och West Papuas National Liberation Army resulterade i den fredliga frigivningen av piloten Philip Mark Mehrtens. Denna utveckling, där våld undveks helt, betraktas som ett viktigt prejudikat av observatörer. Det ger hopp om att liknande dialoger i framtiden kan användas för att lösa de långvariga konflikterna i Papua.

Pastor Benny Giay, en inflytelserik lokal ledare, framhöll att frigivningen kom efter långa och omfattande förhandlingar, som inkluderade insatser från kyrkoledare, traditionella ledare och andra myndigheter i regionen, skriver BBC News Indonesia.

– Detta är ett viktigt ögonblick mitt i konflikten i Papua. Frigivningen av Mehrtens är en påminnelse om att konflikten i regionen fortsätter att ha en mycket verklig inverkan på människors mänskliga rättigheter, säger Usman Hamid, Amnesty International Indonesias verkställande direktör i ett pressmeddelande:

– Denna betydelsefulla utveckling visar också kraften hos ickevåldsåtgärder för att ta itu med tvister mellan rörelsen för självständighet och de indonesiska myndigheterna i en region där omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna kvarstår.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.