Startsida - Nyheter

Nyheter

FN:s framtidspakt antagen med 56 löften om en bättre värld

Schweiz president Viola Amherd talar till FN:s generalförsamling

Under FN:s framtidskonferens som nyligen ägde rum antog världsledare ett avtal med 56 åtgärder för att ta itu med nutida globala utmaningar som klimatförändringar, konflikter och växande ojämlikheter.

FRAMTID | Världens ledare har enats om en ”Pact for the Future”, Framtidspakten, som syftar till att förnya och stärka internationellt samarbete för att möta de globala utmaningarna i en allt mer föränderlig värld. Denna omfattande överenskommelse, som antogs av FN:s generalförsamling i söndags, markerar en viktig vändpunkt för global styrning och inkluderar en ”Global Digital Compact” samt en deklaration om framtida generationer. Denna pakt representerar en av de mest genomgripande internationella överenskommelserna på flera decennier och täcker både nya områden och gamla, där länder länge haft svårt att nå samförstånd.

FN:s generalsekreterare António Guterres betonade behovet av att reformera dagens globala institutioner och uttryckte tydligt att det internationella systemet måste anpassas till en snabbt förändrad verklighet:

– Vi kan inte skapa en framtid för våra barnbarn med ett system byggt av våra morföräldrar, skriver Guterres i ett pressmeddelande.

Pakten är därför inte bara ett åtagande om förändring, utan även ett starkt uttryck för länders förnyade engagemang för FN, internationell rätt och ett rättvist och hållbart globalt samarbete.

En bred överenskommelse för hållbarhet och fred

Framtidspakten omfattar ett brett spektrum av globala frågor, från fred och säkerhet till hållbar utveckling och digitalt samarbete. Inom området fred och säkerhet inkluderar pakten en historisk överenskommelse om reformer av FN:s säkerhetsråd. Målet är att göra rådet mer representativt och effektivt, särskilt genom att ta itu med Afrikas underrepresentation. För första gången på över ett decennium inkluderar pakten även ett multilateralt åtagande om kärnvapennedrustning och ett gemensamt engagemang för att förhindra kapprustning i yttre rymden, med betoning på en rättvis tillgång till de resurser som finns där.

Säkerhet och fred kompletteras av en lika viktig satsning på hållbar utveckling och klimatåtgärder. Pakten fastslår behovet av att accelerera genomförandet av målen för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG) och att reformera den globala finansiella arkitekturen för att bättre tjäna utvecklingsländer. Detta inkluderar ett större inflytande för dessa länder i internationella finansinstitutioner samt åtgärder för att hantera deras statsskuld på ett hållbart sätt. Dessutom understryker pakten behovet av omedelbara klimatåtgärder för att säkerställa att den globala uppvärmningen inte överstiger 1,5 grader över förindustriella nivåer, vilket innebär en gradvis övergång från fossila bränslen.

Digitalt samarbete och mänskliga rättigheter i fokus

En annan viktig komponent i pakten är ”Global Digital Compact”, som utgör det första globala ramverket för digitalt samarbete och styrning av artificiell intelligens (AI). Denna delen av pakten syftar till att säkerställa att teknologin används till fördel för alla, med åtaganden från världens ledare att ansluta alla människor till internet, göra den digitala sfären säker och skydda mänskliga rättigheter online. Dessutom har pakten för första gången fört upp datastyrning på FN:s agenda och kräver att länder vidtar konkreta åtgärder inom detta område senast 2030.

Mänskliga rättigheter och jämställdhet är centrala teman i överenskommelsen, med ett särskilt fokus på att skydda människorättsförsvarare och stärka kvinnors egenmakt samt en förstärkning av arbetet för mänskliga rättigheter och en tydlig uppmaning till att involvera fler aktörer, inklusive civilsamhället och den privata sektorn, i globala styrningsprocesser.

Ett åtagande för framtida generationer

Deklarationen konkretiserar behovet av att inkludera framtida generationer i dagens beslutsfattande och återspeglar en tydlig ambition att skapa långsiktiga lösningar för globala utmaningar. FN:s generalsekreterare lyfte fram vikten av detta åtagande och betonade att unga människor måste få en mer meningsfull roll i de beslut som formar deras framtid.

Antagandet av pakten stötte på en kortvarig försening när Rysslands biträdande utrikesminister Sergey Vershinin lade fram ett ändringsförslag som framhävde vikten av ”icke-inblandning i staters inre angelägenheter.”

Rysslands position fick stöd från länder som Vitryssland, Nordkorea, Iran, Nicaragua och Syrien. Ändringsförslaget mötte dock ett överväldigande motstånd och avslogs genom en motion om att inte vidta några åtgärder med 143 röster.

– Det var en smula frustrerande att Ryssland i slutändan försökte blockera hela processen, kommenterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som var en av medförfattarna till pakten, rapporterar AFP.

Nangolo Mbumba, Namibias president, menar att världen står vid ett vägskäl. En väg leder till miljökatastrofer, ökande ojämlikhet, global konflikt, förstörelse och framväxten av farlig teknik som hotar människors säkerhet och medborgerliga friheter; den andra till fred, utrotning av fattigdom och hunger och ansvarsfullt utnyttjande av digital teknik till förmån för mänskligheten.

– Vår framtid ligger i våra händer, sade Philémon Yang, tidigare premiärminister från Kamerun, nu generalförsamlingens ordförande, efter paktens antagande, i ett pressmeddelande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.