Startsida - Nyheter

Nyheter

Venezuelanska människorättsaktivisten María Corina Machado tilldelas Václav Havel-priset

Maria Corina Machados dotter Ana Corina Sosa mottar Vaclav Havel-priset

Den venezuelanska oppositionsledaren María Corina Machado har fått det Europarådets människorättspris, Vaclav Havel-priset, för sina framstående insatser i försvaret av mänskliga rättigheter.


MÄNNISKORÄTT | Den venezuelanska oppositionsledaren och människorättsförsvararen María Corina Machado har tilldelats det prestigefyllda Václav Havel-priset för sitt orädda arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i Venezuela. Vid en ceremoni under Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg mottog hon det årliga priset, som erkänner enastående insatser från civilsamhället.
Priset, som är uppkallat efter den tjeckiske dissidenten och presidenten Václav Havel, belönar insatser för försvar av mänskliga rättigheter. María Corina Machado deltog på distans och uttryckte sin tacksamhet:

– Jag vill tillägna detta erkännande till de miljontals venezuelaner som varje dag förkroppsligar Havels värderingar och idéer, säger hon rapporterar Europarådet.

Machado har varit en av de mest framträdande rösterna för demokrati i Venezuela, och hennes rörelse har blivit en symbol för motståndet mot president Nicolás Maduros regim. Hennes mod och engagemang har uppmärksammats både nationellt och internationellt, och Europarådet betonade i sitt uttalande att det stödjer alla som kämpar för demokrati och rättvisa, ofta med fara för sina liv.

Förutom Machado var två andra människorättsförsvarare nominerade: Akif Gurbanov från Azerbajdzjan och Babutsa Pataraia från Georgien.

Václav Havel-priset tilldelas årligen och är ett erkännande för dem som riskerar sina liv för att göra världen mer rättvis och demokratisk.

María Corina Machado

María Corina Machado är en framstående venezuelansk politiker och människorättsförsvarare. Hon föddes den 7 oktober 1967 i Caracas och utbildade sig till industriingenjör vid Andrés Bello Catholic University. Hennes politiska karriär har varit inriktad på att bekämpa de auktoritära regimerna i Venezuela, särskilt under ledningarna av Hugo Chávez och Nicolás Maduro.

Machado är en av grundarna till den civila organisationen Súmate, som fokuserade på att övervaka val i Venezuela och främja medborgerliga rättigheter. Hon har länge varit en framstående oppositionell figur och blev invald i Venezuelas nationalförsamling år 2010 med flest röster av alla kandidater i det valet. Hennes starka engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter har lett till internationellt erkännande, bland annat utnämndes hon 2018 till en av BBC:s 100 mest inflytelserika kvinnor i världen.

År 2023 vann hon det venezuelanska oppositionens primärval med överväldigande stöd, men hennes kandidatur i det kommande presidentvalet 2024 hindrades av en statlig åtgärd som diskvalificerade henne från att ställa upp i val under de närmaste 15 åren. Trots dessa hinder fortsätter Machado att vara en central figur i kampen mot Venezuelas auktoritära styre och för ett fritt och demokratiskt Venezuela.


The Dialogue

Václav Havel-priset

Václav Havel-priset för mänskliga rättigheter, som instiftades 2013, är ett årligt pris som delas ut av Europarådets parlamentariska församling (PACE) i samarbete med Václav Havel-biblioteket och Charta 77 Foundation. Priset hedrar individer eller organisationer som gjort enastående insatser för att försvara mänskliga rättigheter, både inom och utanför Europa. Priset är uppkallat efter Václav Havel, den tjeckiske dissidenten, författaren och presidenten, som var en central figur i kampen för frihet och demokrati i det postkommunistiska Europa. Havel var en stark förespråkare för mänskliga rättigheter och ett rättvist samhälle, vilket gör att priset speglar hans arv.

Priset består av en summa på 60 000 euro, ett diplom och en trofé, och det delas ut i samband med en ceremoni vid Europarådets plenarsession i Strasbourg varje år. Priset har till syfte att erkänna och lyfta fram de modiga insatser som görs av människorättsförsvarare, ofta i farliga eller förtryckande miljöer. De nominerade kan vara enskilda individer eller organisationer som har arbetat aktivt för att skydda och främja mänskliga rättigheter i olika delar av världen.

Pristagare genom åren har inkluderat framstående människorättskämpar från olika delar av världen, såsom Ilham Tohti, en uigurisk akademiker och människorättsförkämpe, och den ryske oppositionsledaren Vladimir Kara-Murza, som tilldelades priset 2022 för sitt modiga motstånd mot den ryska regimen och hans arbete för demokrati. Václav Havel-priset är ett viktigt erkännande för de modiga insatser som görs av dem som kämpar för rättvisa, mänskliga rättigheter och demokrati, ofta i svåra och farliga miljöer.


Council of Europe – Human Rights Prize
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.