Startsida - Nyheter

Nyheter

Julian Assange: ”Erkände mig skyldig till journalistik”

Julian Assange

WikiLeaks-grundaren Julian Assange gav idag sina första offentliga kommentarer sedan hans frigivning i juni och sade att han "erkänt sig skyldig till journalistik." Assange talade inför Europarådets parlamentariker och reflekterade över sina år av fångenskap.


PRESSFRIHET | Julian Assange, grundaren av WikiLeaks, framträdde för första gången offentligt på tisdagen sedan hans frigivning från ett brittiskt fängelse i juni. Inför Europarådets utskott för juridiska frågor och mänskliga rättigheter i Strasbourg, Frankrike, reflekterade Assange över den långa rättsstrid som präglat hans liv under mer än ett decennium.

– Jag är fri idag efter år av fängelse eftersom jag erkände mig skyldig till journalistik. Assange förklarade att han erkände sig skyldig till att ha sökt, erhållit och delat information med allmänheten, som en del av sin journalistiska verksamhet, skriver Deutsche Welle.

Assange, som tidigare tillbringade sju år i exil på Ecuadors ambassad i London, tillade att det var en ”djupgående och surrealistisk förändring” att gå från att vara inspärrad till att tala inför europeiska lagstiftare. Han beskrev sina år i fångenskap som en ”obeveklig kamp för att hålla sig vid liv, både fysiskt och mentalt.”

Efter att ha avtjänat fem år i fängelse i Storbritannien, erkände Assange sig skyldig till att ha publicerat hemligstämplade amerikanska militärdokument. I en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet dömdes han till tid som redan avtjänats. Assange återvände därefter till Australien som en fri man, skriver australiska SBSNews.

Assanges arbete har hyllats av pressfrihetsförespråkare som framhåller hans viktiga roll i att avslöja militära handlingar som annars skulle ha förblivit dolda. Bland de material som publicerades av WikiLeaks fanns en video från 2007, där amerikanska styrkor i Bagdad utförde en Apache-helikopterattack som resulterade i dödsfallet av 11 personer, inklusive två Reuters-journalister. Kritiker menar dock att hans handlingar har äventyrat amerikansk nationell säkerhet och satt oskyldiga liv i fara, exempelvis individer som samarbetade med amerikanska styrkor i Irak och Afghanistan, vilket enligt dem gick utanför de traditionella gränserna för journalistik.

Europarådet konstaterar dock att Assange anses vara en politisk fånge och lade fram ett utkast till en resolution där man uttrycker djup oro över den behandling han utsatts för under sin fängelsevistelse.

Julian Assange


Julian Assange är en australiensisk journalist, programmerare och grundare av WikiLeaks, en plattform för publicering av hemligstämplade och känsliga dokument från regeringar och företag. Assange grundade WikiLeaks 2006 och blev internationellt uppmärksammad 2010 efter att ha publicerat en serie läckta dokument som avslöjade amerikanska militära och diplomatiska aktiviteter, inklusive krigsbrott i Irak och Afghanistan.
Assange föddes den 3 juli 1971 i Townsville, Australien. Han utvecklade tidigt ett intresse för datorer och hacking, vilket ledde honom in i teknologivärlden och senare till journalistiken. Genom WikiLeaks blev Assange en kontroversiell figur, hyllad av vissa som en hjälte för yttrandefrihet och transparens, medan andra anklagade honom för att äventyra nationell säkerhet och riskera människoliv.

2010 blev Assange efterlyst i Sverige på grund av anklagelser om sexuella övergrepp, men han förnekade dessa och sökte skydd på Ecuadors ambassad i London 2012 för att undvika utlämning. Han tillbringade nästan sju år på ambassaden innan han arresterades av brittiska myndigheter 2019. Assange står inför potentiell utlämning till USA, där han riskerar åtal för spioneri efter att ha publicerat hemligstämplade amerikanska dokument. USA:s regering anser att Assanges handlingar brutit mot amerikanska lagar genom att publicera dokument som äventyrade nationell säkerhet och satte oskyldiga personer i fara.
Assanges anhängare betraktar honom som en försvarare av pressfrihet och offentlighetens rätt att veta, medan kritiker menar att han är en kriminell som borde ställas inför rätta. Hans fall har väckt debatt om pressfrihet, yttrandefrihet och staters rätt att hålla information hemlig för att skydda sina medborgare.


WikiLeaks – Julian Assange
Biography of Julian Assange on BBC


WikiLeaks

WikiLeaks är en ideell organisation som grundades 2006 av den australiensiska journalisten och aktivisten Julian Assange. Plattformens primära syfte är att publicera läckta och hemligstämplade dokument, särskilt sådana som rör korruption, statlig maktmissbruk och krigsbrott, för att öka transparensen och hålla makthavare ansvariga. WikiLeaks blev internationellt känt 2010 efter att ha publicerat en stor mängd känsliga dokument, bland annat från USA:s militär och diplomati, kända som ”Iraq War Logs” och ”Afghan War Diaries”.

En av de mest uppmärksammade publiceringarna var en video från 2007, kallad ”Collateral Murder”, som visade hur amerikanska styrkor i en Apache-helikopter dödade 11 personer, inklusive två journalister från Reuters, i Bagdad. Denna läcka väckte stor uppmärksamhet globalt och markerade WikiLeaks som en nyckelaktör i kampen för yttrandefrihet och journalistik.

WikiLeaks har publicerat dokument från regeringar, företag och andra inflytelserika aktörer, vilket har lett till både stöd och kritik. Stödjare ser organisationen som en viktig försvarare av pressfrihet och transparens, medan kritiker anklagar den för att äventyra nationell säkerhet och utsätta personer för risk.

Organisationen har mött juridiska och politiska utmaningar, särskilt relaterade till Julian Assange, som tillbringade flera år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige och senare USA. Assange har anklagats för spionage och för att ha brutit mot amerikanska lagar genom att publicera hemligstämplade dokument.

WikiLeaks fortsätter att vara en kontroversiell och inflytelserik aktör inom global journalistik och informationsläckor.


WikiLeaks
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.