Startsida - Nyheter

Nyheter

Israel markerar årsdagen av Hamasattacken under pågående krig

Person kramar om plakat med bild på människa

På ettårsdagen av den dödliga Hamasattacken som utlöst ett fortsatt krig, samlas israeler i ceremonier och protester över hela landet. Händelsen har orsakat stor internationell uppmärksamhet och riskerar att eskalera konflikten ytterligare i Mellanöstern.

ISRAEL | Idag högtidlighålls årsdagen av den förödande Hamasattacken den 7 oktober 2023. Runt om i Israel hålls ceremonier och minnesstunder, med början vid den tidpunkt då attackerna påbörjades för ett år sedan, klockan 06:29.

Attacken, som ledde till omkring 1 200 dödsfall och 250 personer tagna som gisslan till Gaza, har lämnat djupa sår i landet. Utanför premiärminister Benjamin Netanyahus hem i Jerusalem samlades omkring 300 personer för att hedra offren.

– Vi är fortfarande fast i den 7 oktober 2023, i en oändlig dag av terror, av rädsla, av ilska, av förtvivlan, säger Yuval Baron, vars svärfar är en av de som hålls som gisslan, till Reuters.

På platsen för den brutala attacken mot musikfestivalen Nova i Reim, där fler än 360 människor dödades, höll president Isaac Herzog ett känslosamt tal. 

– Världen måste inse och förstå att för att förändra historiens gång och skapa fred, en bättre framtid i regionen, måste den stödja Israel i dess kamp mot dess fiender, sade presidenten, rapporterar Al Jazeera.

Kriget har alltmer skiftat fokus från Gaza till Libanon, där israeliska styrkor och Hizbollah har utväxlat eldgivning sedan den iranskstödda gruppen började avfyra missiler som stöd för Hamas.

Det som inleddes som sporadiska dagliga skottlossningar har eskalerat till intensiva bombningar av Hizbollahs starka fäste i Beirut och en markoffensiv i gränsbyar för att slå ut Hizbollahs styrkor och möjliggöra återvändandet av de tiotusentals israeler som evakuerats från landets norra delar.

Israels militära operation, som har dödat över 1 000 personer de senaste veckorna, har lett till en massiv flykt från södra Libanon, där över en miljon människor har tvingats på flykt. En serie israeliska attacker under de senaste månaderna, som dödat ledare från både Hizbollah och Hamas, har återgett israeler en viss känsla av trygghet, rapporterar Reuters.

Dessa attacker har dock också lett till missilattacker från Iran, något som ökat rädslan för en regional konflikt med en mäktig fiende. Israel har ännu inte svarat på den andra vågen av missiler från Iran den 1 oktober men har lovat att en kraftfull vedergällning kommer.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.