Startsida - Nyheter

Nyheter

FN-experter uppmanar till omedelbart slut på våldet i Gaza

Soldater vid förstörda byggnader

Efter månader av intensifierad konflikt kräver FN-experter ett omedelbart stopp för våldet och att de ansvariga för övergreppen ställs till svars. De varnar för att den mänskliga kostnaden för konflikten har nått outhärdliga nivåer.

GAZA | FN-experter uttryckte på måndagen stor oro över den ökande våldsspiralen i Gaza och andra delar av regionen, och betonar behovet av snabba åtgärder för att avsluta den växande humanitära krisen. De pekade på att konflikten, som skärptes med Hamas attack den 7 oktober 2023, har lett till oupphörliga övergrepp mot civila på båda sidor av konflikten.

Enligt FN-experterna dödade Hamas och andra palestinska väpnade grupper cirka 1 200 personer i Israel under den inledande attacken, varav minst 809 var civila, inklusive kvinnor, barn och äldre personer. Totalt fördes 252 personer bort som gisslan till Gaza, och av dessa hålls fortfarande nära 100 personer fångna.

De våldsamma attackerna, som inkluderar mord, gisslantagning och sexuellt våld mot kvinnor och flickor, utgör, enligt FN, allvarliga brott mot internationell rätt och skulle kunna klassas som krigsförbrytelser och möjligen även brott mot mänskligheten.

Enorma mänskliga kostnader på båda sidor

Sedan Israels militära svar på Hamas attack började, har konflikten eskalerat dramatiskt. FN-experterna rapporterade att omkring 42 000 palestinier, inklusive 17 000 barn, har dödats i Gaza sedan oktober 2023, och mer än 97 000 har skadats, många med livshotande eller livslånga skador. Nära två miljoner människor har fördrivits från sina hem i Gaza. FN-experterna tillade att omkring 10 000 kroppar fortfarande ligger begravda under rasmassor utan möjlighet att identifieras och återlämnas till sörjande familjer.

Dessutom har nästan 700 palestinier dödats i resten av de ockuperade palestinska territorierna, varav 176 var barn. Israeliska styrkor har också attackerat civila strukturer, vilket lett till förstörelsen av sjukhus, skolor och flyktingläger. Detta har lämnat Gaza utan några säkra platser för de drabbade civila, inklusive kvinnor och barn, vilket strider mot internationell humanitär rätt.

Varnar för folkrättsbrott och krigsförbrytelser

FN-experterna varnar för att de brott som begåtts sedan kriget i Gaza började kan utgöra folkrättsbrott och krigsförbrytelser, och de uppmanade i ett pressmeddelande till omedelbara åtgärder för att säkra ansvarsskyldighet. FN uppmanar parterna till att “samarbeta fullt ut med det internationella samfundet för att förverkliga det palestinska folkets rätt till självbestämmande, som är nödvändigt för att bana väg för hållbar fred och ansvarsskyldighet och vända blad om årtionden av våld och orättvisor, inklusive genom ett omfattande genomförande av ICJ:s rådgivande yttrande 2024”.

Experterna avslutar sitt uttalande med en stark uppmaning till det internationella samfundet att stoppa vapenöverföringar till Israel och att stoppa upptrappningen till andra länder i regionen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.