Startsida - Nyheter

Nyheter

Greta Thunberg kritiserar Tysklands åtgärder mot pro-palestinska protester

Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta Thunberg har anklagat tyska myndigheter för att försöka tysta röster som vill ha fred i Palestina. Hennes kritik kom efter att polisen bröt upp ett pro-palestinskt protestläger i Dortmund inför hennes planerade besök.

TYSKLAND | Den världskända klimataktivisten Greta Thunberg riktar hård kritik mot tyska myndigheter efter att polisen upplöst ett pro-palestinskt protestläger i Dortmund. Upplösningen skedde dagen efter att Thunberg tillkännagett sin avsikt att besöka lägret. I ett inlägg på inlägg på X-Twitter, uttryckte hon sitt missnöje över att hon blivit hotad med arrestering om hon närvarade vid protesten.


– Allt detta bara för att studenterna hade bjudit in mig att tala vid deras evenemang, och jag hade varit på en protest i Berlin dagen innan som polisen har stormat, säger hon.

Dortmunds polismyndighet uppgav att lägret upplöstes efter en riskbedömning, eftersom Thunbergs närvaro förväntades locka fler människor än vad tillståndet tillät. Polisen sade att upplösningen av lägret, som hade funnits på plats i flera månader, gick fredligt till och att sju demonstranter befann sig på platsen vid tillfället. Polisen uppgav inledningsvis att Thunberg var en ”potentiellt våldsam deltagare”, men drog senare tillbaka uttalandet och förklarade det som ett ”internt fel”, rapporterar Deutche Welle.

Thunberg anklagade tyska myndigheter för att använda överdrivna metoder för att stävja fredliga protester.

– Tyskland hotar och tystar aktivister som talar emot folkmordet och ockupationen, säger hon på X-Twitter.

Upplösningen av protestlägret i Dortmund skedde dagen efter årsdagen av Hamas-attacken den 7 oktober 2023 mot Israel.  Dagen innan präglades Tyskland av flera pro-palestinska och pro-israeliska demonstrationer, då spänningarna kring kriget i Gaza ökat kraftigt.

Thunberg har under de senaste månaderna regelbundet deltagit i pro-palestinska demonstrationer och uttryckt sitt stöd för palestiniernas sak, vilket har dragit till sig kritik från vissa håll. Kritiker anser att hon intagit en ensidigt pro-palestinsk hållning och ignorerat komplexiteten i konflikten.

Thunberg greps också nyligen av belgisk polis vid enklimatdemonstration i Bryssel, där hon tillsammans med klimataktivister under fanan av United for Climate Justice, krävde ett stopp för subventioner till fossila bränslen. Detta var det senaste i en rad gripanden där Thunberg varit inblandad i protestaktioner för olika globala frågor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.