Startsida - Nyheter

Nyheter

USA kritiserar Israel för katastrofala förhållanden i Gaza

matdistributionscenter

USA har uppmanat Israel att vidta akuta åtgärder för att förbättra de katastrofala förhållandena bland civila i Gaza. FN:s säkerhetsråd diskuterade krisen efter ett år av upptrappade konflikter mellan Israel och Hamas, där USA uttryckte oro över den humanitära situationen och uppmanade till omedelbara förändringar.

ISRAEL | Under ett möte i FN:s säkerhetsråd på onsdagen betonade USA behovet av att Israel snabbt tar itu med de ”katastrofala förhållanden” som råder bland palestinska civila i det belägrade Gazaremsan. USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield var tydlig i sitt uttalande: 


– Dessa katastrofala förhållanden förutspåddes för månader sedan och har ändå inte åtgärdats. Det måste förändras, och det nu, sade Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield underströk att det är nödvändigt för Israel att tillåta biståndsleveranser att nå fram till civilbefolkningen i Gaza, och hon “uppmanar Israel att vidta brådskande åtgärder för att göra det”, och hänvisade till rapporter om förvärrade förhållanden i södra och centrala Gaza.

Mötet i säkerhetsrådet hölls med anledning av den humanitära krisen som har pågått sedan Hamas attackerade södra Israel den 7 oktober 2023, vilket utlöste det nuvarande kriget i Gaza. Israeliska styrkor har sedan dess genomfört omfattande militära operationer i enklaven, som lett till stora förluster både i människoliv och infrastruktur. Enligt hälsomyndigheter i Gaza har nästan 42 000 människor dödats sedan konflikten började, medan Israel rapporterar att omkring 1 200 israeler miste livet i den inledande attacken.

Dessutom tog Thomas-Greenfield upp en nyligen genomförd order från Israel som uppmanar civila i norra Gaza att evakuera. Hon var tydlig med att civila måste kunna återvända för att återuppbygga sina samhällen och varnade för att det inte får ske några ”demografiska eller territoriella förändringar i Gazaremsan.”

FN:s representant Philippe Lazzarini, som leder FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA, varnade under onsdagens FN-möte för att ”hundratusentals människor pressas återigen att flytta söderut, där levnadsförhållandena är outhärdliga”.

– Ännu en gång vacklar Gazaborna på gränsen till en mänsklig svält, sade han.

Israeliska representanter försvarade sitt agerande under mötet. Israels FN-ambassadör Danny Danon förklarade att ”Israel inför inga restriktioner för humanitärt bistånd” och hävdade att majoriteten av begäran om bistånd har beviljats. Danon påstod också att Hamas missbrukar hjälpen och hindrar den från att nå de behövande i Gaza, rapporterar Reuters.

Flera andra länder, inklusive Storbritannien och Frankrike, deltog i debatten och uttryckte oro över situationen för civila i Gaza och hindren för att leverera humanitärt bistånd. Samtidigt kritiserades Israels insatser och uppmanades att göra mer för att skydda civila och underlätta hjälparbetet i den krigsdrabbade regionen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.