Startsida - Nyheter

Nyheter

Kinesiska militärövningar ökar spänningen mot Taiwan

man på båt med kikare

Kinas senaste militära övningar runt Taiwan har beskrivits som en tydlig varning till de som strävar efter självständighet för ön. Detta sker mitt i en allt mer spänd geopolitisk situation, där både retorik och handlingar mellan Kina och Taiwan eskalerar.

KINA/TAIWAN | På måndagen fördömde Taiwans försvarsministerium Kinas militära övningar som ”irrationella och provocerande”. Övningarna, som går under namnet ”Joint Sword-2024B”, iscensattes kort efter att Taiwans president Lai Ching-te höll sitt nationaldagstal, där han deklarerade att Kina ”inte har någon rätt att representera Taiwan” och att de två sidorna ”inte är underordnade varandra.”, rapporterar  Deutsche Welle.

Kina betraktar Taiwan som en av sina provinser och har upprepat hotet om att vid behov använda våld för att återförena ön med fastlandet. Den kinesiska retoriken har intensifierats sedan Lai tillträdde som president i januari 2024. Peking har kallat honom en ”farlig separatist”, och militära övningar har sedan dess genomförts flera gånger.

Kinesiska militärstyrkan PLA meddelar att de senaste övningarna är ”en sträng varning” till dem som främjar ”separatistiska handlingar” och försöker driva Taiwan mot självständighet. 

– Det är en legitim och nödvändig operation för att värna statens suveränitet och nationell enhet, sade Li Xi, talesperson för PLA Eastern Command. De gemensamma militära övningarna involverade flera av Kinas militära grenar och syftade till att demonstrera och testa deras operativa förmåga.

Taiwan rapporterade att den kinesiska militären hade flugit 153 flygplan mot ön inom en period av 24 timmar fram till 06.00 på tisdagen. Samtidigt uppgav Taipei , de facto-huvudstaden, att de även hade observerat 14 kinesiska marinfartyg och 12 kustbevakningsfartyg i närheten av ön, rapporterar The Japan Times.

Taiwan, som har levt under hotet om kinesisk militär aggression i över sju decennier, har sett dessa övningar som en fortsättning på Kinas strategi att hålla pressen uppe. Enligt Taiwans Mainland Affairs Council, som ansvarar för frågor relaterade till relationerna mellan Taiwan och Kina, kommer ön inte att ”underkasta sig” de kinesiska hoten. 

Under de senaste åren har Kina regelbundet skickat stridsflygplan, bombplan och spionflygplan till Taiwans luftvärnsidentifieringszon, ett område nära ön. I maj utförde Kina de tidigare ”Joint Sword-2024A”-övningarna, som varade i två dagar och syftade till att testa den kinesiska militärens kapacitet att samordna gemensamma attacker och ta kontroll över strategiska områden på den självstyrda ön, enligt uttalanden från Peking.

De kinesiska övningarna har väckt internationell oro, och många analytiker varnar för att den pågående militära upptrappningen kan leda till ytterligare destabilisering i regionen om ingen lösning nås.

Relationen mellan Kina och Taiwan

Relationen mellan Kina och Taiwan är ett av världens mest känsliga politiska ämnen, och har sina rötter i Kinas inbördeskrig (1927-1949). När kriget slutade med att det kinesiska kommunistpartiet tog makten på fastlandet 1949, flydde den nationalistiska regeringen till Taiwan och fortsatte att kalla sig Republiken Kina (ROC). Sedan dess har Taiwan varit självstyrt, men Kina betraktar ön som en del av sitt territorium och har lovat att återförena den, med våld om nödvändigt.

Kinas syn:

Peking ser Taiwan som en avvikande provins som tillhör Kina och anser att det är en fråga om nationell suveränitet och territoriell integritet. Kina erkänner inte Taiwans självständighet och har utestängt Taiwan från de flesta internationella organisationer, inklusive FN. Kina har också genom åren pressat andra länder att inte erkänna Taiwan som en självständig stat, och upprätthåller en ”ett Kina”-politik, där länder tvingas välja mellan diplomatiska förbindelser med Kina eller Taiwan.

Taiwans syn:

Taiwan, å sin sida, ser sig själv som en självständig stat med en egen regering, ekonomi och armé. Den taiwanesiska befolkningen har i ökad grad identifierat sig som taiwaneser snarare än kineser, och många vill bevara sin de facto självständighet, även om formell självständighet skulle innebära risk för militär konflikt med Kina.

Militära spänningar:

Under de senaste åren har Kina ökat sin militära närvaro nära Taiwan genom att skicka stridsflygplan, bombplan och fartyg i närheten av ön. Detta har lett till en upptrappning av spänningar och oro för att en militär konflikt kan bryta ut. Peking har också genomfört flera militära övningar nära Taiwan för att visa sin styrka och avskräcka Taiwan från att utropa formell självständighet.

Internationell påverkan:

USA har en komplicerad roll i konflikten. Trots att USA officiellt erkänner Kinas ”ett Kina”-politik, upprätthåller de starka, informella relationer med Taiwan och säljer vapen till landet för dess självförsvar. Amerikansk militär och diplomatiskt stöd har varit en viktig faktor i att upprätthålla Taiwans säkerhet och avskräcka Kina från att använda våld. Flera andra länder följer USA:s exempel, och Taiwan deltar aktivt i internationell handel och har inflytande i teknologisektorn, framför allt inom tillverkningen av halvledare.

BBC News 
Al Jazeera 
Utrikespolitiska institutet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.