Startsida - Nyheter

Nyheter

Forskare varnar: ”Vi står på randen av en klimatkatastrof”

brandman

En ny rapport varnar för en global klimatnödsituation där rekordhöga utsläpp, stigande temperaturer och extrema väderfenomen pekar på en oåterkallelig klimatkatastrof. "Vi står inför en kritisk och oförutsägbar ny fas av klimatkrisen", fastslår rapporten.

KLIMAT | En grupp forskare, med mer än 15 000 experter, har i en nyligen publicerad rapport, The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth, slagit larm om att världen nu befinner sig i en kritisk fas av klimatkrisen. Rapporten beskriver hur de mänskliga utsläppen av växthusgaser, i kombination med snabba förändringar i jordens ekosystem, leder till en upptrappning av klimatkatastrofer.

Temperaturen på både jordens yta och i haven har nått nya rekordnivåer, delvis drivet av ökande användning av fossila bränslen. Den globala befolkningen växer med cirka 200 000 människor per dag, samtidigt som antalet nötkreatur och får ökar med 170 000 dagligen. Detta driver växthusgasutsläpp till nya rekordnivåer. Forskarna pekar också på att 28 återkopplingsmekanismer, inklusive smältande permafrost, kan leda till kritiska brytpunkter, såsom kollapsen av Grönlands ismassor.

Forskarna från Oregon State University varnar nu för att mänskligheten nu går in i en oförutsägbar fas av klimatkrisen, som redan har skapat ”scener av aldrig tidigare skådade katastrofer runt om i världen och mänskligt och icke-mänskligt lidande”. Rapporten, publicerad i tidskriften Bioscience, hänvisar till hur människors utsläpp, i synnerhet från förbränning av fossila bränslen, utgör cirka 90 procent av de globala koldioxidutsläppen, medan resterande 10 procent kommer från avskogning och markanvändning.

– Klimatförändringen har redan fördrivit miljontals människor, med potential att förflytta hundratals miljoner eller till och med miljarder. Det skulle sannolikt leda till större geopolitisk instabilitet, möjligen till och med partiell samhällelig kollaps, säger professor William Ripple, som var med och ledde gruppen, enligt Science Daily.

I rapporten framhåller forskarna att ”det är vår moraliska plikt” att uppmärksamma både beslutsfattare och allmänheten på de växande hoten och nödvändigheten av omedelbara åtgärder. De senaste trenderna visar rekordhöga havstemperaturer, den hetaste sommaren på norra halvklotet på 2000 år, och upprepade klimatrekord som slås, vilket understryker den akuta situationen.

Forskarna rekommenderar att snabba åtgärder vidtas, bland annat genom att främja utbildning och stärka rättigheter för flickor och kvinnor, vilket på sikt skulle kunna bidra till en gradvis minskning av befolkningstillväxten. De lyfter även fram vikten av att skydda, restaurera och återinföra vilda ekosystem, samt att införa klimatförändringsutbildning i globala skolplaner för att öka både medvetenhet och handlingskraft.

– Endast genom beslutsamma handlingar kan vi skydda den naturliga världen, avvärja djupt mänskligt lidande och säkerställa att framtida generationer ärver den levande värld de förtjänar. Mänsklighetens framtid hänger i en skör tråd.

The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth

Rapporten belyser ett antal oroväckande trender och rekordnoteringar inom planetära vitala tecken, med 25 av 35 indikatorer på rekordnivåer. Här följer några av dem:

1. Rekordhöga temperaturer:

  • Både globala och nordatlantiska havstemperaturer har under 2023 och 2024 legat betydligt över genomsnittet för perioden 1991-2024. Denna trend ser ut att fortsätta.
  • Den globala medeltemperaturen har under långa perioder under 2023 och 2024 nått rekordnivåer. Om den nuvarande utsläppstakten fortsätter kan vi förvänta oss att regelbundet slå nya temperaturrekord i framtiden.

2. Smältande isar och stigande havsnivåer:

  • Avsältningen av Grönlands och Antarktis ismassor samt den genomsnittliga glaciärtjockleken har nått rekordlåga nivåer, vilket bidrar till stigande havsnivåer.
  • Den genomsnittliga globala havsnivån är för närvarande på en rekordhög nivå. Den stigande havsnivån drivs främst av den globala uppvärmningen och ett starkt El Niño-fenomen under 2023 och delar av 2024..
  • Fortsatta stigande havsnivåer har potential att fördriva hundratals miljoner människor under det kommande århundradet.

3. Försurning av haven:

  • Haven absorberar stora mängder koldioxid från atmosfären, vilket leder till en oroande ökning av havsförsurningen, som nu är på rekordnivåer.
  • Denna försurning hotar det marina livet och ekosystemen, bland annat genom att försvåra för koraller och andra organismer med kalkskelett att bygga upp sina strukturer.

4. Extrema väderhändelser:

  • Den snabba ökningen av den globala medeltemperaturen leder till en dramatisk ökning av extrema väderhändelser.
  • Värmeböljor, översvämningar, skogsbränder och andra extrema väderhändelser blir allt vanligare och intensivare, vilket orsakar enormt mänskligt lidande och ekonomisk förödelse.
  • Extrem värme förväntas drabba människor i mindre rika länder, som har lägre utsläpp, oproportionerligt hårt.

5. Förlust av biologisk mångfald:

  • Klimatförändringar är en betydande drivkraft bakom den pågående förlusten av biologisk mångfald, som i sin tur kan förvärra klimatkrisen.
  • Förlusten av skogar, korallrev och andra viktiga ekosystem minskar planetens förmåga att absorbera koldioxid och mildra klimatförändringarna.

6. Social orättvisa:

  • Klimatförändringarna är en fråga om rättvisa, eftersom de rikaste länderna och individerna, som har orsakat de största utsläppen, generellt sett är mindre sårbara för klimatförändringarnas effekter.
  • Rapporten betonar vikten av att ta itu med klimatförändringarna på ett sätt som är rättvist och jämlikt, och som tar hänsyn till de mest utsatta samhällena.

The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.