Prenumerera

Logga in

Amerikansk medborgarrättsaktivist död

Aktivisten Linda Brown – som vid blott nio års ålder spelade en central roll i kampen för att desegregera amerikanska skolor – har dött. Hon blev 76 år gammal.

När Linda Brown gick i tredje klass tvingades hon varje dag gå sex kvarter till en busshållsplats och sen åka buss flera kilometer för att komma till sin skola, trots att det låg en kommunal skola bara några kvarter från hennes hus. När hennes familj tillsammans med tolv andra familjer anmälde sina barn till den skola som låg närmast fick de avslag och hänvisades istället till en skola för svarta.

Familjerna vände sig då till domstol och rättsfallet Brown mot skolstyrelsen i Topeka, i delstaten Kansas, gick till slut hela vägen till USA:s högsta domstol. Beslutet som kom i maj 1954 innebar början på slutet för principen ”jämlika men åtskilda”, som då legat till grund för segregering i amerikanska skolor i över 60 år.

Som vuxen arbetade Linda Brown som lärare. Tillsammans med sin syster Cheryl Brown engagerade hon sig även i en stiftelse som spred kunskap om rättsfallet och om segregation och diskriminering, skriver nyhetsbyrån AFP.

”För 64 år sedan tog en ung flicka från Topeka strid i ett fall som satte stopp för segregering i offentliga skolor i USA. Linda Browns liv påminner oss om att det ibland är de mest osannolika människorna som har en otrolig genomslagskraft”,  skriver Kansas guvernör Jeff Colyer på Twitter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.