Prenumerera

Logga in

FN utlyser decennium för vattenfrågor

Det kommande årtiondet ska arbetet för att skydda tillgången på vatten stärkas. Det meddelar FN som understryker att frågan är avgörande för en hållbar utveckling.

New York 2018-03-26 I samband med att Världsvattendagen inföll förra veckan lanserade FN en tioårig satsning som syftar till att stärka det internationella samarbetet kring vattenfrågor.

– Det är ett viktigt initiativ eftersom det belyser frågan om vatten och hållbar utveckling, som ingår i Agenda 2030 och de hållbara utvecklingsmålen, säger Steven Downey, som är kommunikationschef för Global Water Partnership, till IPS.

En av målsättningarna i Agenda 2030 handlar om vattenfrågan, där målet är att alla ska ha tillgång till rent dricksvatten och fungerande avlopp senast år 2030. Dessutom ska föroreningarna minska, vattentillgångar användas mer effektivt och det internationella samarbetet kring vattenproblem stärkas.Problemen med tillgång till vatten är globala och drabbar befolkningar i både rika och fattiga länder.

– Det finns inte en plats i världen som inte har någon form av, om inte en kris, så åtminstone utmaningar rörande vatten, säger Steven Downey.

Enligt FN:s högnivåpanel för vattenfrågor är uppskattningsvis tre miljarder människor, nästan halva jordens befolkning, utsatta för en bristande tillgång till vatten. Om inget görs riskerar den siffran att stiga till sex miljarder till 2050.

Brist på vatten ökar riskerna för konflikter.

– Vatten är en säkerhetsfråga, understryker Al-Hassan Adam, vid organisationen End Water Poverty International.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.