Prenumerera

Logga in

Hur ställer vi om till en värld med större migrationsrörelser?

I världen har vi i dag cirka 70 miljoner människor som tvingats från sina hem. Samtidigt förväntas siffran stiga som en följd av klimatförändringarna.

Vi behöver ett samhälle som kan möta större migrationsrörelser. Men hur ställer vi om till ett sådant?

Efter krisen i flyktingmottagandet i Sverige 2015 har en rad olika utredningar tillsatts för att analysera vad som inte funkade och hur en liknande situation kan undvikas i framtiden. En faktor som tas upp av Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, SKL på seminariet ”Hur ställer vi om till en värld med större migrationsrörelser?” är möjligheter att göra bra prognoser på hur många flyktingar som kommer söka sig till Sverige under den nära framtiden.

Sohrab Fadai, regionchef för Företagarna, menar dock att det inte går att göra sådana prognoser och tycker att vi istället behöva bygga kapacitet att ta emot människor, riva murar och bygga ett samhälle där vi vill leva och för våra barn.

– Vi måste sluta kompromissa med våra värderingar, säger han.

Christina Heilborn, programchef på Unicef, tycker också att myndigheterna behöver bli mer kreativa och hitta mer flexibla lösningar för att undvika att standarden för mottagandet sjunker under en acceptabel nivå.

– Man kan till exempel hämta in personal från andra myndigheter för att avlasta, föreslår hon.

Medverkade gjorde Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, SKL, Christina Heilborn, programchef, Unicef. Sohrab Fadai, regionchef Företagarna, Samuel Enghardt, lektor emeritus, Angeredsgymnasiet. Minna Ljunggren, programchef migration och integration, tankesmedjan Fores. Modererade gjorde Mattias Gönczi, ledarskribent på Syre. Arrangör: Syre

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.