Prenumerera

Logga in

Israel: Nej till utredning av Gazaprotester

Det blir ingen utredning av fredagens händelser i Gaza, då minst 16 palestinska demonstranter dödade av israelisk militär. Det slår Israels försvarsminister Avigdor Lieberman fast.

Israel 2018-04-01 – När det gäller frågan om en utredningskommission så kommer det inte att bli någon sådan, säger han till Army Radio.

Islamiströrelsen Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, uppger att fem av de döda tillhörde rörelsens väpnade gren. Från israeliskt håll hävdar man i stället att åtta av de döda var medlemmar i rörelsen, som är terrorstämplad av Israel och flera västländer.

FN:s generalsekreterare António Guterres har begärt en oberoende utredning av fredagens händelser. EU:s utrikeschef Federica Mogherini och människorättsgruppen Amnesty International har framfört liknande krav.

– De israeliska soldaterna gjorde vad som krävdes. Jag tycker att alla våra soldater förtjänar en medalj, säger Lieberman.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att vara ”en terrorist” och ”en ockupant”.

– Vad ni gör mot de förtryckta palestinierna blir en del av historien och vi kommer aldrig att glömma det, sade Erdogan i ett tv-tal på söndagen.

Netanyahu blev inte svaret skyldig: ”Den mest moraliska armén i världen tillrättavisas inte av en moralitet från någon som i åratal har bombat civila urskillningslöst”, skrev han på Twitter med åsyftning på hur Turkiet har farit fram mot kurderna.

Bakgrund: Demonstrationerna i Gaza

Bakgrund: Israel och de ockuperade territorierna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.