Prenumerera

Logga in

Svensk diplomat i rysk massutvisning

Ryssland utvisar en svensk diplomat. Åtgärden är ett svar på den svenska utvisningen av en rysk diplomat efter nervgiftsattacken i brittiska Salisbury.
En mängd diplomater från över 20 länder tvingas lämna Ryssland av samma skäl.

Ryssland 2018-03-30 – Vi fick beskedet i dag. Mitt på dagen blev vi uppkallade till ryska UD, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT.

Hon kan inte kommentera vem som utvisas eller om diplomaten redan lämnat Ryssland.

– Att Ryssland har valt att svara på det här sättet i stället för att koncentrera sig på att besvara Storbritanniens frågor är beklagligt, men det är tyvärr inte oväntat, säger Eidmark.

Löpande band

Europeiska diplomater har under fredagen anlänt på löpande band till utrikesdepartementet i Moskva. Där har de fått ta emot officiella protester mot sina länders beslut att utvisa ryska diplomater till följd av nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i mars – ett dåd som flera västländer beskyller Ryssland för att ligga bakom.

Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien var några av de länder vars diplomatiska sändebud dök upp på ryska UD. På vägen ut sade den tyske ambassadören Rüdiger von Fritsch att Ryssland måste svara på frågor om förgiftningen av Skripal, men att regeringen i Berlin var fortsatt öppen för dialog med Moskva. Enligt Ryska UD har diplomater från 23 länder kallats upp.

Ligger lågt

Det ryska utvisningsbeslutet av den svenska diplomaten lär inte leda till någon ensidig motreaktion från Sverige, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet:

–Jag tror inte att den svenska regeringen gör något på egen hand, utan i så fall blir det i EU-sammanhang.

Ryssland har nu markerat att landet behandlar alla andra länder på samma sätt som man själv behandlats enligt principen en-för-en, påpekar han.

– Det enda hittills lite oproportionerliga har varit stänga det amerikanska konsulatet i S:t Petersburg, vilket ju är mycket tyngre än det ryska konsulatet i Seattle. Man kan ju tänka sig en amerikansk motreaktion och att de möjligen vill samverka med EU, och då kan jag tänkta mig att Sverige kommer med.

Fler utvisas

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S). Enligt hennes pressekreterare kommenterar hon inte det ryska beslutet.

Sammanlagt utvisas diplomater från över 20 länder enligt ryska UD, skriver AFP.

Utöver den svenska diplomaten utvisas fyra tyska, fyra polska, fyra kanadensiska och fyra franska diplomater. Tjeckien, Litauen och Moldavien tvingas sända hem tre diplomater var, medan Ryssland utvisar två italienska, två spanska, två danska, två nederländska och två albanska diplomater.

Vad gäller Lettland, Estland, Kroatien, Rumänien, Irland, Norge och Finland utvisas en diplomat vardera. Ryska UD uppger också att 13 ukrainska diplomater utvisas.

Utöver dessa väntas också utvisningar av diplomater från Australien, Makedonien.

Fördelningen av antalet diplomater per land som utvisas överensstämmer med hur många ryska diplomater som EU-länder och andra stater tidigare utvisat.

Samtidigt beslutade Georgien på fredagen att utvisa en rysk diplomat i sympati med Storbritannien efter nervgiftattacken i Salisbury.

Ryssland utvisade i torsdags 60 amerikanska diplomater, vilket enligt Vita huset innebär en ytterligare försämring i relationen mellan Moskva och Washington. Tidigare har Ryssland utvisat 23 brittiska diplomater. På torsdagen meddelade Kreml dessutom att antalet brittiska diplomater i landet ska minskas till samma antal diplomater som Ryssland har i Storbritannien, dock utan att ange med hur många.

Bakgrund: Nervgiftattacken

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.