Prenumerera

Logga in

Tårfylld Malala Yousafzai tillbaka i Pakistan

Sex år efter mordförsöket återvänder utbildningsaktivisten och fredspristagaren Malala Yousafzai till sitt hemland Pakistan för första gången.

Pakistan 2018-03-29 – Jag har drömt om att återvända till Pakistan, säger en rörd 20-åring.

I ett känslofyllt tal i premiärminister Shahid Khaqan Abbasis bostad i Islamabad beskriver hon Pakistans framtida generationer som ”den främsta tillgång vi har”.

– Vi måste investera i barns utbildning. . . så att våra framtida generationer kan få rätt skolning och kvinnor kan stärkas, arbeta, stå på sina egna ben och försörja sig, säger Yousafzai enligt den pakistanska tidningen Dawn.*

Enligt Dawns källor ska premiärministern ha gett Yousafzai sitt stöd för de utbildningsprojekt hon vill arbeta med. De två möttes även tidigare på dagen på hans kontor, tillsammans med bland andra Yousafzais far och ett antal kvinnliga ministrar.

På skolbussen

Malala Yousafzai bor nu i Storbritannien och studerar vid Oxford University. Under resan till Pakistan kommer hon inte att besöka sitt forna hem i Swatdalen i nordväst, eftersom det anses för osäkert, säger en säkerhetskälla till nyhetsbyrån Reuters.

Det var i Swatdalen Yousafzai 2012 sköts i huvudet av en militant taliban som klev upp på hennes skolbuss. Hon flögs till Storbritannien för vård och rehabilitering och kom att stanna där tillsammans med sina föräldrar och två yngre bröder.

Redan före mordförsöket hade Yousafzai bloggat under pseudonym om det hårda livet som skolflicka under de ärkekonservativa talibanernas styre.

– Talibanerna ville tysta mig, men oturligt nog för dem så talar nu miljontals flickor för skolgång, sade hon i en TT-intervju 2013 om det uppmärksammade dådet.

I intervjun beskrev hon också Swatdalens vackra snötäckta berg och berättade om hur hon älskar cricket och till vardags fajtas med sina bröder.

Tina Magnergård Bjers/TT | Elever på Mashal Model School i Islamabad i Pakistan.

Blandade reaktioner

2014 blev Malala Yousafzai den yngsta personen hittills att belönas med Nobels fredspris, tillsammans med den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi, och hon är också FN:s hittills yngsta fredssändebud.

I Pakistan har dock synen på hennes internationella arbete varit splittrad. Många hyllar henne, men i visa konservativa kretsar har hennes aktivism setts som ett sätt att smutskasta landet. Vissa hävdar att Yousafzai utnyttjas av västvärlden. Premiärminister Abbasi gav henne dock ett varmt välkomnande som landets mest berömda medborgare.

– Hela världen hedrar och respekterar dig och det ska Pakistan också göra, sade han.

Fakta: Malala Yousafzai

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.