I Malaysia kan en journalist dömas till fängelse i upp till sex år om hen bedöms vara skyldig till att sprida falska nyheter. Ända sedan den amerikanske presidenten Donald Trump började använda termen förra året har allt fler utvecklingsländer använt anklagelser om fake news som ett nytt sätt att tysta medierna.
MALAYSIA I den malaysiska lagen definieras fake news som nyheter, information, statistik och rapporter som är helt eller delvis falska. Det spelar ingen roll om det handlar om artiklar, videoklipp eller ljudupptagningar.
– Många asiatiska regeringar, bland andra Malaysia, Singapore och Filippinerna, har hoppat på fake news-tåget som startades av president Trump, säger Steven Butler, koordinator på Kommittén till skydd för journalister, CPJ.
Han tillägger att bristen på krav på pressfrihet från USA på de länder man samarbetar med har gjort att repressiva regeringar känner sig friare att tysta kritiker – och nämner bland annat Kina och Pakistan.
– Regeringar som attackerar yttrandefriheten vet att USA:s president inte kommer att kritisera dem, vilket de inte har kunnat räkna med tidigare, säger Steven Butler.
I början av april hotade den indiska regeringen med att införa straff för journalister som spred falska nyheter. Men mindre än 48 timmar senare hade regeringen tänkt om, och drog tillbaka förslaget utan någon förklaring. Norman Solomon, chef för Washington-baserade Institute for Public Accuracy, säger till IPS att Donald Trumps definition av fake news har gett repressiva ledare en ny retorisk möjlighet att fortsätta att skylla på budbäraren vad gäller nyheter som de anser är negativa för dem själva.
Regeringar, och stora företag, arbetar ständigt med att hantera hur de skildras. De försöker på alla vis beskrivas positivt och motarbetar eller svartmålar kritiker. I vissa länder riskerar journalister att gripas, eller till och med dödas, medan det i andra kan handla om att bli av med jobbet eller inte komma vidare i sin karriär, säger han.
Ian Williams, författare till boken “UNtold: The Real Story of the United Nations in Peace and War” säger till IPS att alla nyheter i viss mån är ”fake” eftersom de är vinklade. Men att det finns grader av objektivitet.
– Fake news är ett stort problem eftersom det används som en anklagelse som dödar all seriös debatt. Ideologier till både höger och vänster använder termen för att få människor att avfärda information de tycker är obekväm, säger han.
David Kaye, FN:s specielle rapportör för rätten att fritt uttrycka sina åsikter, tillsammans med sina motsvarigheter från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, de amerikanska staternas organisation, OAS och Afrikanska kommissionen för människors och folkens rättigheter, ACHPR, har också varnat för fake news-retoriken i ett uttalande från mars i år.
De menar att fake news har blivit ett oroande ämne globalt. Att åtgärder för att motverka så kallade falska nyheter kan leda till censur, förtryck av kritiskt tänkande och andra metoder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. MR-rapportörerna anser att falska nyheter bäst bekämpas genom en mångfald av olika medier och de betonar särskilt den särskilda roll som digitala medier har.
Thalif Deen/IPS