Kritiken inom Socialdemokraterna mot partiets migrationspolitik är ovanligt öppen, enligt statsvetaren Tommy Möller.
Sprickan riskerar att påverka partiets trovärdighet anser han.
Samtliga fem sidoförbund inom S går emot ledningen vad gäller familjeåterförening, enligt Ekot.
Ett bakslag för partiledningen, konstaterar Tommy Möller.
Partiledaren Stefan Löfven tar det dock själv med ro.
Det är inte så konstigt att ett så stort parti rymmer olika uppfattningar. Men jag står stadigt i övertygelsen att Sverige ska ha en migrationspolitik som inte avviker från omvärlden, för det såg vi vad det innebar hösten 2015. Och vi ska inte tillbaka till det, säger han.
Förra veckan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) på en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik.
Alla fem sidoförbund
Socialdemokrater för tro och solidaritet beklagade då beskeden.
Nu går samtliga fem sidoförbund, som S-kvinnor och SSU, emot ledningen och vill att S ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd – till skillnad från tillfälliga – och att det ska bli lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer.
Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Ekot. Också S-kvinnor poängterar att flera delar i den nya migrationspolitiken är bra.
Det är klart att det är en motgång för partiledningen. Man har lagt om kursen i migrationspolitiken under en längre tid och har testat gränserna. Och nu blev det att bakslag, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Helt naturligt
Stefan Löfven håller inte med.
Att folk tycker olika är helt naturligt. Det här är ett kongressbeslut som vi bygger vår politik på. Kongressen var tydlig med att Sverige inte ska ha en migrationspolitik som väsentligt avviker från omvärlden och det är det som jag fullföljer. Jag står stadigt i den politiken, jag anser att det är rätt, säger han. Socialdemokraterna har fem sidoförbund: ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater.
Den socialdemokratiska partikulturen präglas av lojalitet, man fogar sig och ställer in sig i ledet. Därför är det lite ovanligt med den här öppna kritiken, anser Tommy Möller och tar också upp riksdagsledamoten Sara Karlsson som nyligen hoppade av i protest.
En spricka
Partiet brukar ha en förmåga att hantera sådana här konflikter genom att man är en stark organisation, det finns en stark lojalitet. Även om man är oeniga brukar man inte gå ut med det offentligt. Så den här öppna, offentliga kritiken är lite ovanlig, säger Möller.
Det är tydligt att det finns en spricka inom partiet när det gäller migrationspolitiken, anser Möller. Det kan försvaga Socialdemokraterna. Utan intern sammanhållning är ett parti ganska försvagat. Det blir en spretighet i budskapet. Man får sämre trovärdighet som samarbetspartner gentemot andra partier och gentemot väljarna.