Startsida - Nyheter

Nyheter

Nu får de köra – men kvinnoaktivister inlåsta

De har kämpat i åratal för sina rättigheter. Men när kvinnor den 24 juni tillåts att köra bil i Saudiarabien sitter några av de mest framträdande aktivisterna frihetsberövade.
”Kronprinsen är verkligen ingen feminist, säger en saudier till TT om ledaren som införde förändringen.”

SAUDIARABIEN Den första protesten genomfördes 1990 – då 47 modiga kvinnor körde genom Riyad innan de stoppades av polis. Vid nya bilkörningsaktioner 2011 och 2013 tog yngre aktivister över stafettpinnen i demonstrationerna mot det förbud som hindrade dem från att lagligt sätta sig bakom ratten i det könssegregerade samhälle, som är ökänt för brott mot mänskliga rättigheter och diskriminerande särbehandling av kvinnor.

– Bilkörningsprotesterna blev en symbol för alla de problem som vi har ställts inför som kvinnor i Saudiarabien. Vi har inte haft några rättigheter överhuvudtaget, vi har behandlats sämre än hundar. Det har varit som om vi knappt har existerat, säger en aktivist som har deltagit i flera av protesterna till TT.

"Ingen feminist"

Aktivisten är rädd för att träda fram med sitt namn. När beskedet om att förbudet att köra bil skulle hävas tillkännagavs i september kände hon glädje över att hon äntligen skulle få äga sin egen tid, kunna röra sig fritt utan att vara beroende av skjuts av en man. Förändringen anses främst bero på kronprins Mohammed bin Salmans försök att bredda ekonomin efter den oljekris som fick Internationella valutafonden att varna för bankrutt om inte landet såg sig om efter nya inkomstkällor.

– Kronprinsen är verkligen ingen feminist. Det saudiska samhället har länge varit redo för att kvinnor ska köra bil, det som har förändrats nu är att den ekonomiska situationen skapade politisk vilja. Inget samhälle kan låta hälften av befolkningen vara fullkomligt handikappade. Speciellt inte när det finns ekonomiska problem.

Tystar kritiker

Men den där septemberdagen – innan dekretet kungjordes – ska flera framstående aktivister ha kallats till domstol och varnats för att uttala sig i medier, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Och i maj, med bara omkring en månad kvar till den historiska dagen på söndag, greps flera av dem anklagade för ”förräderi” och för att underminera ”säkerheten och stabiliteten” i Saudiarabien.

Några har släppts, men ett flertal sitter fortfarande frihetsberövade och isolerade. Det har fått många som tidigare har talat öppet om situationen för kvinnor i Saudiarabien att tystna, rädda för att gå samma öde till mötes. ”Kronprins Mohammed bin Salmans ‘reformkampanj’ har inneburit ett tillstånd av rädsla för genuina saudiska reformister som offentligt vågar förespråka mänskliga rättigheter eller kvinnors bemyndigande”, skriver Sarah Leah Whitson som är Mellanösternchef för Human Rights Watch , och fortsätter:

”Det sänder ett tydligt budskap om att alla som uttrycker skepsis kring kronprinsens rättighetsagenda står inför fängelse.”

Manlig förmyndare

Kronprinsen har efter intensivt pr-arbete hyllats internationellt för sina utlovade reformer som han kallar Vision 2030. Kvinnor har den senaste tiden också blivit allt mer synliga i det konservativa samhället, bland annat på arbetsmarknaden, sportarenor och konserter. Men enligt kritiker är förändringarna bara kosmetiska så länge som det så kallade förmyndarsystemet, som gör kvinnor beroende av en manlig släktings godkännande för en rad beslut kring sina egna liv, finns kvar.

– Förmyndarsystemet gör att saudiska kvinnor ses som minderåriga från den dagen de föds tills det att de dör. Jag tror att det kommer att försvinna med tiden, men det kommer att vara en större utmaning än bilkörandet, säger kvinnorättsaktivisten.

– Många män älskar att ha total kontroll över kvinnor.

Fakta: All makt hos kungahuset

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.