Nyheter

Organisationer vädjar om hjälp till Venezuela

Den politiska och humanitära krisen i Venezuela har lett till att många miljontals människor tvingas leva under mycket svåra omständigheter, samtidigt som många flyr till grannländerna. Nu kräver internationella organisationer att omvärlden agerar.

VENEZUELA 2018-04-12 Den politiska och ekonomiska krisen i Venezuela har skapat en situation där miljontals människor står utan grundläggande resurser och samhällstjänster. Human Rights Watch är en av de internationella människorättsgrupper som menar att något nu måste göras.

– Venezuela behöver hjälp för att hantera denna överväldigande kris, sade sångaren Ricardo Montaner, som deltog vid lanseringen av en kampanj som går under hashtaggen #TodosConVenezuela, vilket betyder ungefär ”tillsammans med Venezuela”.

Den har lanserats inför ett kommande toppmöte där situationen i Venezuela ska diskuteras, och inom kampanjen uppmanas allmänheten att kräva att Latinamerikas presidenter ställer Venezuelas president Nicolas Maduro till svars för de övergrepp som begås i landet.

Venezuelas regering anklagas bland annat för att kväsa oppositionella röster genom att godtyckligt gripa och ställa kritiker inför rätta vid militärtribunaler. Uppskattningsvis 700 civila ska ha ställts inför sådana tribunaler, anklagade för att ha uppviglat till uppror eller förräderi.

Ett antal rapporter från FN-observatörer har dessutom beskrivit hur regeringskritiska demonstrationer mötts med kraftigt övervåld.

Den ekonomiska krisen har förvärrats i Venezuela ända sedan priserna på olja började falla 2014. Landets inflation anses nu vara den högsta i världen, på över 6 000 procent, vilket gör det nästan omöjligt för befolkningen att köpa läkemedel och mat. Det har i sin tur skapat en hälsokris. Bara under ett års tid uppges mödra- och spädbarnsdödligheten ha stigit mycket snabbt, och över 80 procent av befolkningen beräknas nu leva i fattigdom.

Krissituationen och de politiska spänningarna har lett till att närmare två miljoner venezuelaner har lämnat landet, vilket innebär att den humanitära krisen även påverkar andra länder. De flesta har begett sig till grannländerna Colombia eller Brasilien. Över en miljon venezuelaner befinner sig nu i Colombia medan Brasilien uppger att landet tar emot ytterligare 800 personer från Venezuela varje dag.

– Eftersom den svåra politiska och socioekonomiska situationen i hemlandet fortsätter att förvärras är många venezuelaner som anländer i desperat behov av mat, härbärgen och sjukvård. Många är dessutom i behov av internationellt skydd, säger William Spindler, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Tillströmningen av venezuelaner till Brasilien är så stor att UNHCR har fått arbeta allt hårdare med att registrera och se till att nytillkomna får tak över huvudet. Organet har öppnat flera nya härbärgen, som redan nu alla börjar bli fulla.

För att kunna bemöta situationen har UNCHR vädjat om motsvarande 46 miljoner dollar av världssamfundet, men hittills har bara en bråkdel av den summan samlats in.

Även FN:s migrationsorganisation IOM har lanserat en handlingsplan för att kunna bistå i arbetet för att ta emot den storskaliga utflyttningen från Venezuela.

David Beasely, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, vädjar till omvärlden om mer insatser för att förhindra att en ”humanitär katastrof” uppstår längs gränsen mot Colombia.

– Detta riskerar att förvandlas till en fullständig katastrof av oöverträffade proportioner i den västliga hemisfären. Jag tror inte att människor runt om i världen förstår hur svår situationen är och hur mycket värre den riskerar att bli, sade David Beasely i samband med ett besök i Colombia.

Enligt planerna ska presidentval hållas i Venezuela i maj. Det är ett val som anses kunna ha en avgörande betydelse för landets invånare och dess framtid.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.