Nyheter

Höstmörker för journalistiken

Det fria ordet har upplevt ännu en mörk vecka. Längs Gazaremsan, i Filippinerna och USA krymper möjligheterna för journalister att utföra sitt arbete. Och det av olika anledningar – alltifrån bombhagel, politiskt motiverade åtal eller klassiska portningar från maktens centrum.

PRESSFRIHET/ANALYS Natten mellan den 11 och 12 november korsade israeliska soldater gränsen till Gaza i skydd av mörkret för att lönnmörda en ledare för Hamas väpnade gren. Operationen briserade i en eldstrid och en israelisk officer och sju palestinier dödades. Attacken följdes upp av missilregn över södra Israel, vilket den israeliska armén besvarade – med fler dödsfall.Ett av målen var al-Aqsa, en Hamas-vänlig tv-kanal i Gaza City, vars personal Israel ändå hade den goda smaken att förvarna innan redaktions- och sändningsbyggnaden jämnades med marken. En upptrappad konflikt mellan Hamas och Israel tycks nära förestående, trots rådande tillfälliga eldupphör, vilket skulle göra den redan isolerade Gazaremsan ännu mer svårtillgänglig för oberoende journalister.

Filippinernas kritiska röst åtalas

I ett annat hörn av världen har Filippinernas oförutsägbare president Rodrigo Duterte trappat upp sin förföljelse av landets journalistkår, en yrkesgrupp som i decennier levt under ständiga hot från den politiska och ekonomiska makten, särskilt fjärran huvudstaden Manila.

Maria Ressa, grundare och ansikte utåt för nyhetssajten Rappler, har grävt djupt i president Dutertes styre och brott mot landets grundlagsskyddade mänskliga och demokratiska rättigheter, och det till ett högt pris. Nu riskerar Maria Ressa åtal för skattebrott i ett åtal som Committee to Protect Journalists (CPJ) avfärdar som politiskt motiverat – och på bekostnad av en redan syrefattig yttrandefrihet.

– Det här åtalet visar att Filippinernas president Rodrigo Dutertes regering inte stannar för något i sin strävan att tysta Rapplers kritiska nyhetsgranskning, säger Shawn Crispin vid CPJ:s sydostasienkontor.

Maria Ressa har tidigare arbetat som reporter för bland annat CNN och är årets mottagare av Gwen Ifill Press Freedom-priset – men nu riskerar hon istället tio års fängelse vid händelse av fällande dom.

CNN-reporter portad – Vita huset stäms

Rappler-grundaren är inte den enda CNN-knutna reporter som hamnat i blåsväder med den politiska makten: Jim Acosta var reportern som ställde ovälkomna frågor till USA:s president Donald Trump kort efter mellanårsvalen, där Republikanerna förlorade majoriteten i representanthuset, något som möjliggör för Demokraterna att påbörja utredningar om bland annat presidentens skattehistoria. Frågorna föll inte i god jord utan Trump avbröt Acosta och kallade honom till slut för ”en skam” och ”en otrevlig, hemsk person”.

Jim Acosta är numera portad som journalist från Vita huset, något som CNN menar strider mot grundlagen. Att Trump går hårt åt journalister och etablerade medier generellt är ingen nyhet, men att CNN nu har lämnat in en stämningsansökan mot Trump och flera av hans medarbetare med det bifogade kravet att Acosta omedelbart ska bli behörig korrespondent i Vita huset.

Brott mot grundlagen

Portningen ska strida mot USA:s första och femte konstitutionstillägg, vilket bland annat säkrar en fri press. Donald Trump brukar vara flitig på att bemöta alla möjliga artiklar och personliga omnämnanden via sitt Twitter-konto. Men än så länge har den före detta kasinoägaren och dokusåpapersonligheten inte tagit bladet från munnen och kommenterat CNN:s stämning.

Stämningen hör inte till vardagen i amerikansk politisk journalistik, men som fått Amerikanska PEN att varna landets regering för följden av ett fortsatt systematiskt baktalande av den kollektiva presskåren som ”fake news”.”En av de bärande pelarna för en fri och öppen demokrati är en levande fri press”, skriver Amerikanska PEN i ett öppet brev, riktat till Donald Trump.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.