Förslaget om deltagande i terrororganisation dras tillbaka i sin nuvarande form, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot i Sveriges Radio.
Moderaterna är kritiska och anser att regeringen har varit senfärdiga med frågan.
SVERIGE Det förslag som regeringen tidigare presenterat om att förbjuda deltagande i och samröre med terrororganisationer avvisades av Lagrådet. Förslaget stred mot grundlagens föreningsfrihet, fastslog rådet.
Lagen var tänkt att träda i kraft den 1 augusti. Men nu har alltså Johansson sagt att förslaget tillfälligt dras tillbaka – och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är frustrerad över regeringens hantering.
– Jag tycker att regeringen förtjänar kritik för sin senfärdighet. Det är ju ingen nyhet att vi har grundlagar i Sverige, säger han till TT.
– Efter två års utredningsarbete har vi i dag fått beskedet att det krävs väldigt mycket mer utredande, fortsätter Forssell.
"Svår lagstiftning"
Regeringspartierna och Morgan Johansson träffade på onsdagen oppositionen för att diskutera vägen framåt. Enligt TV4 Nyheterna är ett förslag att presentera en snävare terrorlag nu och samtidigt utreda vilka ändringar av grundlagen som behövs för att förbjuda allt deltagande i en terrororganisation.
Forssell säger att det med tanke på kritiken är logiskt att förslaget dras tillbaka. Men nu kommer det att ta år innan en lagstiftning är på plats och regeringens dåliga hantering av frågan är problematisk, säger han.
– Det är bekymmersamt. Sverige är ju ett av de länder som har störst problem med det här sett till antal invånare.
Enligt Morgan Johansson måste delar av förslaget omarbetas och att processen därför blir längre än vad regeringen först trodde.
– Samtidigt ska man veta att det här är svår lagstiftning, allt som är grundlagsnära är svårt. Man kan inte gå fram med lagstiftning som bedöms strida mot regeringsformen, säger han till Ekot.
Öppnar för grundlagsändring
Johansson kommer inte svara på några frågor från TT på onsdagskvällen, uppger hans pressekreterare.
Kristdemokraternas talesperson Andreas Carlson håller med om Forssells kritik.
– Det är en anmärkningsvärd hantering av regeringen från första början.
Kristdemokraterna är givetvis konstruktiva och diskuterar hur vi ska få bättre kontroll på de här frågorna för rikets säkerhet, säger Carlson.
Liberalernas talesperson Johan Pehrson är öppen för en grundlagsändring.
– Det finns ett starkt folkligt stöd för, och det är motiverat, att människor som ägnar sig åt att mörda andra människor inte kan skyddas av föreningsfriheten, säger han till TT.