Jordaniens parlament röstade på måndagen igenom en knapp höjning av landets minimiålder för giftermål från 15 år till 16. Enligt jordansk lag är minimiåldern för äktenskap generellt 18 år, men undantag tillåts med en domares godkännande om det anses vara för barnets bästa. JORDANIEN – Vi förstår att det inte ser ut som en stor […]
Jordaniens parlament röstade på måndagen igenom en knapp höjning av landets minimiålder för giftermål från 15 år till 16. Enligt jordansk lag är minimiåldern för äktenskap generellt 18 år, men undantag tillåts med en domares godkännande om det anses vara för barnets bästa.
JORDANIEN – Vi förstår att det inte ser ut som en stor höjning men för oss spelar varje extra dag in, säger Eval Abu Halaweh, chef för den jordanska icke-statliga organisationen Mizan Law Group till the National.
Frågan om barnäktenskap restes i december förra året, men medan Jordaniens underhus ville behålla 15 år som lägsta ålder för undantaget har senaten velat se en höjning. På måndagen genomfördes en gemensam omröstning av båda kamrarna där resultatet blev att ett barn ska ha fyllt 16 för att omfattas av undantagsregeln.
Hela 13,4 procent av äktenskapen som ingicks i Jordanien under 2017 utgjordes av flickor under 18 år, (att jämföra med 0,4 procent för pojkar). En del av flickorna som gifts bort är syrier vars familjer flytt kriget i hemlandet och nu befinner sig i stor fattigdom.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanade i förra veckan Jordaniens parlament att häva den undantagsregel som gör det möjligt för barn att gifta sig och uppmanade samtidigt till att se över andra delar av familjerätten, som diskriminerar kvinnor:
– Barnäktenskap berövar barnen deras barndom och utsätter deras hälsa och utbildning för risker, sade Michael Pages som är vice Mellanösternchef på HRW och fortsatte:
– Familjerättsfrågor tillhör de viktigaste sakerna som regelbundet påverkar livet för vanliga jordanier, och myndigheterna bör skapa en jämn spelplan genom att ge kvinnor samma rättigheter som män.
Den jordanska journalisten Nirmeen Murad beskriver i en krönika i Jordan Times striden i parlamentet som en kamp mellan kvinnorättsaktivister och ”konservativa patriarker” och pekar på att det finns en rad problem med landets familjelagstiftning. Hon beskriver Jordaniens familjerätt som ”mer influerad av patriarkala tankesätt och konservativa kulturella tolkningar” än de religiösa urkunderna och efterlyser en reformering av familjerätten i linje med Marockos.
Marocko reformerade sin familjelagstiftning, Moudawana, 2004 vilket bland annat innebar att gränsen för giftermål höjdes från 15 år till 18 år. Även i Marocko finns dock undantag som tillåter barnäktenskap i vissa fall och kvinnorättsaktivister där försöker nu få till stånd nya reformer av familjerätten.
Jordaniens högsta religiösa myndighet, Iftaa Department, beklagade lagändringen med motiveringen att vissa ”moraliska och sociala nödvändigheter” kan leda till att en flicka behöver gifta sig innan sin 18-årsdag, bland annat i de fall de blir gravida.
The National rapporterar också att en del politiker menar att undantagslagen gör det möjligt för familjer att rädda sitt rykte då det är kraftigt stigmatiserat att bli gravid utanför äktenskapet och att barnäktenskap därmed i vissa fall skulle kunna förhindra brott i hederns namn.