Nyheter

Skottet i Lima

Perus ex-president Alan García dog i sviterna av ett självförvållat skott som avlossades när polis kom för att hämta in honom till förhör i samband med ”Operation Biltvätt”-utredningen, en korruptionshärva som avslöjat organiserad brottslighet i en rad sydamerikanska länder.

PERU/ANALYS Alan García, tvåfaldig president i Peru, avlossade ett skott mot sitt eget huvud när polis anlände till hans hem för att gripa honom, misstänkt för korruption.

Han dog senare i sviterna av de självförvållade skottskadorna, 69 år gammal och blev det senaste i raden av peruanska makthavare som av olika anledningar – i det här fallet döden – undvikit juridisk rättvisa för politiska övertramp.

Det mest flagranta exemplet inträffade 2017, när ex-diktatorn Alberto Fujimori, dömd till 25 års fängelse för människorättsbrott, benådades av den tidigare presidenten Pedro Pablo Kuczynski som sa sig vara ovillig att se ”Fujimori dö bakom lås och bom”. Men Perus högsta domstol underkände Kuczynskis humanitära benådning och i januari tidigare i år bedömdes den 80-årige Fujimori frisk nog att sitta av återstoden – 13 år – av sitt fängelsestraff.

Tjänster och gentjänster

I Peru handlar mycket om tjänster och gentjänster, varför Kuczynskis benådning sågs som en eftergift till Fujimori-vänliga politiker i kongressen, vilka 2016 röstade emot en avsättningsprocess mot presidenten.

Den nyligen bortgångne ex-presidenten Alan García såg sig liksom Kuczynski insmord i korruptionshärvan ”Operation Biltvätt” som i Brasilien nyligen såg ex-presidenten Michel Temer gripen och en drös andra makthavare anklagade för en rad juridiska övertramp.

García och hans stab ska under den andra presidentperioden mellan 2006 och 2011 enligt den brasilianska åklagarmyndigheten ha låtit sig mutas för en rad byggkontrakt, däribland bygget av tunnelbanelinjen 1 i huvudstaden Lima. Även en kopia av Jesusstatyn i Rio de Janeiro utmed Limas kust ska ha byggts av ett bolag som tillskansat sig kontraktet tack vare väloljade politiska kontakter.

Benådade drogsmugglare

Andra som hade tillträde till Alan Garcías innersta maktkammare var den organiserade brottsligheten. Under sitt presidentskap benådade han ett hundratal personer involverade i Perus lukrativa droghandel, något som solkade ner hans redan smutsiga CV och gjorde honom oförmögen att på allvar utmana det politiska etablissemanget i kampen om presidentposten en tredje gång 2016.

Alan García svor sin oskuld när det gäller korruption och penningtvätt i den så kallade ”Operation Biltvätt”-utredningen, som fortfarande pågår. Han sökte emellertid politisk asyl i Uruguay, men nekades, och hade inte tillstånd att lämna landet.

Den 17 april anlände polis till ex-presidentens hem för att hämta honom till förhör, men efter att ha låst in sig i sovrummet satte istället ett pistolskott punkt för utredarnas förhoppningar om att räta ut frågetecknen om hans inblandning i ”Operation Biltvätt” – och Alan Garcías liv.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.