Startsida - Nyheter

Nyheter

Tvivel kring militärstyrets avsikt i Sudan

Militärrådet som styr Sudan är inte ärligt i sin avsikt att lämna över makten, enligt den största protestgruppen i landet.Efter tre veckors förhandlingar manas nu till nya jätteprotester i Khartum. SSUDAN – Militärrådet menar inte allvar med att lämna över makten till civila, säger Mohamed Naji al-Assam, som leder den största protestgruppen SPA, vid en […]

Militärrådet som styr Sudan är inte ärligt i sin avsikt att lämna över makten, enligt den största protestgruppen i landet.
Efter tre veckors förhandlingar manas nu till nya jätteprotester i Khartum.

SSUDAN – Militärrådet menar inte allvar med att lämna över makten till civila, säger Mohamed Naji al-Assam, som leder den största protestgruppen SPA, vid en presskonferens.

Förhandlingarna om ett övergångsstyre för Sudan tycks ha brutit samman och protestorganisationen Allians för frihet och förändring kallar till en protestmarsch nu på torsdag med förhoppning om minst en miljon deltagare.

Olika tankar om råd

Under de snart tre veckor som följt på störtandet av diktatorn Omar al-Bashir har det militära styre som tagit över inte kunnat staka ut en gemensam väg framåt med proteströrelsens företrädare.

Förhandlingarna har gällt ett övergångsråd som kan styra landet tillfälligt under två års tid. Militärrådet anser att dess ledare, Abd al-Fattah al-Burhan, ska leda ett råd med tio medlemmar där sju kommer från de militära leden.

Proteströrelsen kräver ett råd med civil majoritet.

– Ju längre tiden går desto mer utökas militärrådets makt och det är en stor fara för den sudanesiska revolutionen, säger Mohamed Naji al-Assam från SPA vid tisdagens presskonferens.

Spänt vid sittstrejk

Spänningarna tilltog ytterligare när militären på måndagskvällen anklagades för att försöka upplösa den sittstrejk i Khartum som varit central i de omfattande protesterna.

Proteströrelsen anklagade militären för att agera likadant som under Omar al-Bashirs auktoritära styre och uppmanade människor att mobilisera för att bygga upp barrikader igen.

Militären hävdar att man behövde flytta människor från vägar och järnväg för att släppa fram trafiken.

– Vi har inget intresse av att upplösa sittstrejken, men det ligger i det sudanesiska folkets intresse att vägarna öppnas, säger generallöjtnant Salah Abdelkhalek, en av medlemmarna i militärrådet.

– Vi är del av revolutionen och inte del av den tidigare regimen som folk ser oss som.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.