Nyheter

Folktomma gator i Sudan – och fler dödsoffer

Civil olydnad och masstrejk. Nya protester i Sudan märks på huvudstaden Khartums folktomma gator en knapp vecka efter att sittdemonstranter skjutits ihjäl utanför militärens högkvarter.
Kravet är en civil regering och militärjuntans avgång – och samtidigt krävs fler dödsoffer.

SUDAN ”Den civila olydnaden kommer att börja på söndag och sluta först när en civil regering meddelar, i statlig tv, att de tagit makten”, säger SPA, en av de ledande protestorganisationerna, i ett uttalande.

Oppositionsledare har uppmanat befolkningen att stanna hemma från jobbet och bankanställda, flygplatspersonal och elektriker har gripits inför masstrejken, uppger SPA för BBC.

Maningarna verkar ha tagit skruv, för när arbetsveckan började på söndagen var många gator i Khartum i stort sett folktomma, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Få fotgängare och fordon sågs till, kollektivtrafiken fungerade knackigt, flygtrafiken till och från staden var kraftigt reducerad och de flesta kommersiella banker, privata företag och marknader hölls stängda.

Styras civilt

Ahmad al-Noor, en 46-årig anställd på ett livsmedelsföretag, säger att det inte blir någon återgång till arbetet förrän SPA utropat ett slut på strejken.

– Sudan måste styras av en civil regering, säger han.

Men i området Bahari i norra delen av Khartum samlade demonstranter däck och stenar i ett försök att blockera militärfordon från att ta sig in till demonstranterna. Polisen svarade med att skjuta tårgas, uppger vittnen för AFP.

– Nästan alla vägar i Bahari är blockerade. Demonstranter hindrar till och med invånare från att gå till jobbet, säger vittnet.

Tre dödade

En oppositionell läkarorganisation uppger att fyra personer dödats av paramilitära styrkor på söndagen. En sköts i Khartum och en annan sköts i tvillingstaden Omdurman på andra sidan Nilen. Ytterligare två personer dog av knivskador på ett sjukhus i Omdurman.

Totalt 118 människor har dödats i måndagens tillslag mot demonstranterna och i de efterföljande tillslagen, enligt läkarorganisationen.

Militärjuntan som styr Sudan sedan diktatorn Omar al-Bashir avsattes i april efter massiva protester hävdar att dödstalet är 61, varav tre egna soldater. Militärjuntan har lovat att utlysa val, men efter måndagens massdödande har förhandlingarna med oppositionen strandat.

Vägrat acceptera

Enligt vittnen var det den ökända paramilitära styrkan RSF som slog till mot demonstranterna. Den leds av general Mohamed Hamdan Dagalo, tidigare en av al-Bashirs närmaste män och nu vice ledare för militärjuntan.

Statlig sudanesisk tv rapporterar att en hög befälhavare i RSF, Mohamed Abdallah, har sparkats från sin post.

Mohamed Ahmed Bushra, en välkänd bankexpert, säger till Reuters att han vägrat acceptera militärens utnämning av honom till vice chef för landets centralbank.

– De förhållanden som landet nu går igenom och misslyckandet med att forma en civil övergångsregering gör det svårt för centralbanken att vidta åtgärder mot den ekonomiska krisen, anger han som motiv till sin vägran.

Pengar av EU

RSF (Rapid Support Forces) i Sudan bildades ur milisstyrkan Janjawid. Styrkan blev så ökänd för det våld den utövade mot befolkningen i Darfur i västra delen av landet att den omformades och fick ett nytt namn. Befälhavaren är dock densamme Mohamed Hamdan Dagalo.

Under hans ledning har den paramilitära styrkan blivit allt starkare. RSF har fått ekonomiskt stöd av regeringen och av Saudiarabien då styrkan har soldater i Jemen som lyder under den saudiska koalitionen.

– Den tredje inkomstkällan är EU, säger Johan Brosché, docent och forskare i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet, till TT.

Svenska skattepengar

När flyktingar strömmade in i Europa 2015 skapade EU Trust Fund for Africa. Över tre miljarder euro samlades in i syfte att minska flyktingströmmen till Europa och bidra med stabilitet i konfliktzoner. Sverige bidrog med motsvarande ungefär 32 miljoner kronor.

2016 gick runt 140 miljoner euro från EU till Sudan, där norra Darfur gränsar till Libyen och varifrån flyktingar och migranter kunde försöka ta sig vidare mot Europa över Medelhavet.

– EU gav pengar till regeringen i Sudan – som gav pengar till Hamdan Dagalo för att stoppa flyktingarna. Svenska skattepengar, via EU, har gått till att finansiera den person som är ansvarig för det senaste dödandet i Sudan. Det är en väldigt frustrerande aspekt, säger Johan Brosché.

Fakta: Protesterna i Sudan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.