Nyheter

Fortfarande inget samtal mellan Johnson och Varadkar

Det har snart gått en vecka sedan Boris Johnson utsågs till ny premiärminister för Storbritannien. Trots att relationerna med Irland riskerar att försämras i och med en eventuell avtalslös brexit har Johnson ännu inte ringt sin motsvarighet i Irland, Leo Varadkar.

Vanligtvis sker sådana kontakter redan första dagen en ny premiärminister utses. Irlands tidigare premiärministrar (taoiseach) Enda Kennedy och Brian Cowen talade med Theresa May respektive David Cameron under deras första dag på posten, rapporterar the Journal.

När samtalet mellan Johnson och Varadkar äger rum kommer brexit att tas upp, och då framför allt den stora stötestenen,  den så kallade backstop-lösningen vars syfte är att undvika en hård gräns mellan republiken och Nordirland. En sådan gräns skulle kunna få förödande konsekvenser med ökade spänningar.

Ändrade relationer

I sitt tal på McGill Summer School i Donegal, vid gränsen, var Leo Varadkar i förra veckan skarp när han förklarade att EU inte kommer att backa vad gäller backstop-lösningen som Boris Johnson menar är odemokratisk och bör kastas i papperskorgen. 

Om ett avtalslöst brexit blir verklighet kommer Nordirland och övriga Storbritannien bli ett tredje land vilket innebär skatter och tullar på varor som förs över gränsen. Ekonomin kommer till följd av det försvagas. Men kanske än viktigare är att relationerna mellan Irland, Nordirland och Storbritannien kommer att påverkas:  

– Jag tror att de kommer att förändras på ett grundläggande sätt. Vi gick in i unionen [EU] tillsammans, Irland och Storbritannien på samma gång. Jag tror att ett skäl till varför vi har Långfredagsavtalet, varför vi har fred i Nordirland, var att EU och europeiska lagar svepte undan så många av meningsskiljaktigheterna inte bara mellan norr och söder utan mellan Storbritannien och Irland.

– Och den största långsiktiga strategiska risken för brexit är att den enighet som skett mellan Storbritannien och Irland och också mellan Nordirland och Irland kommer att börja förändras. Inte dramatiskt över en natt, men gradvis kommer vi att se motsättningar, och jag tror att det utgör en strategisk risk.

Återförening aktualiseras

På frågan om han förväntar sig ett återförenat Irland under sin livstid svarade han att han tror att ett avtalslöst brexit kan få fler nordirländare att ifrågasätta den brittiska unionen.

– Folk som kan beskrivas som moderata nationalister eller katoliker som varit nöjda med den status quo som rått kommer att börja titta mer på ett återförenat Irland och jag tror att fler liberala protestanter och unionister kommer börja fundera på var de känner mest hemma.

– Är det i ett mer nationalistiskt som pratar om att potentiellt införa dödsstraff eller i ett gemensamt europeiskt hem och en del av Irland? En av de saker som ironiskt nog kan underminera unionen är ett avtalslöst brexit, både för Nordirland och för Skottland.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.