Australiens premiärminister verkar få ett svalt mottagande på veckans stillahavstoppmöte Pacific Islands Forum (PIF) i öriket Tuvalu. Många är kritiska till Scott Morrisons miljöpolitik.
STILLA HAVET Morrison är mån om att hålla små önationer, som samarbetar mer och mer med Kina, i Australiens inflytandesfär. Men hans löfte om en halv miljard australiska dollar (3,2 miljarder kronor) för att bekämpa klimatförändringarna imponerar inte.
Exempelvis Fiji och värdnationen Tuvalu invänder att så länge Australien fortsätter att satsa på förorenande kolproduktion och kolkraft räddar inte sådana biståndspengar deras sjunkande öar. På flera håll har stigande havsnivåer och vildare väder redan tvingat invånare att permanent evakuera delar av öar.
Större inflytande
Även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, en skarp kritiker av mindre ambitiös miljöpolitik i länder som Australien, deltar i toppmötet.
Med lån, investeringar och samarbeten utövar Kina ett allt större inflytande i regionen. I bakgrunden finns en dragkamp både om naturresurser i området, och om synen på Taiwan, som ju ser sig som självständigt medan Pekingregimen tycker att ön ska ingå i Kina.
Kina är ökänt för sin förorenande energiframställning, men får ändå lovord av flera stillahavs-nationer för att åtminstone satsa inför framtiden, med bland annat många sol-, vind- och vattenkraftsprojekt.
I blåsväder
Å andra sidan hamnade Kina i rejält blåsväder på förra årets PIF. Sedan landets delegationsledare Du Qiwen tvingats vänta på att tala rapporteras han demonstrativt ha marscherat rummet runt för att visa hur arg han var, och sedan stormat ut.
Är han galen? sade värdnationen Naurus president Baron Waqa efter händelsen.
Kina är inte medlem i PIF, men är – liksom andra stormakter som USA, EU och Indien – så kallad dialogpartner till organisationen.Sveriges biståndsminister Isabella Lövin deltog i ett PIF-möte för tre år sedan.