Nyheter

Krigets lagar satta ur spel på många håll

Genèvekonventionerna från 1949 som är till för att skydda civila i krig firar 70 år. Men världens regeringar gör inte tillräckligt för att sätta stopp för massvåldtäkter eller andra krigsbrott, säger internationella Röda korsets ordförande Peter Maurer.

KRIGSBROTT – Världsmakterna måste sätta stopp för de som begår dessa övergrepp, säger han.

Strider rasar i Syrien, Libyen, Jemen, Kongo-Kinshasa och på andra håll och FN-utredare varnar för ett stort antal civila offer och andra krigsbrott.

– Det är uppenbart i och med det fruktansvärda lidandet i dagens konflikter att Genèvekonventionerna inte respekteras överallt. Alltför ofta ser Röda korset hur människor påverkas vid brott mot internationella humanitära lagar. Det handlar om urskillningslöst dödande, tortyr, våldtäkt, förstörda städer och psykiska trauman, sade Peter Maurer till säkerhetsrådet via videolänk i samband med ett evenemang för att uppmärksamma att konventionerna firar 70 år.

Genèvekonventionerna sätts allt mer på prov i dagens moderna konflikter, där stormakter ofta samarbetar med lokala grupper, striderna är koncentrerade till städer och drönare och annan högteknologisk militär utrustning används.

– Det är ingen tvekan om att det moderna slagfältet är en komplex stridsplats, med krigföring i städer, ett ökande antal väpnade grupper och samarbeten som skapar nya och svåra dilemman, säger Peter Maurer.

Den nya tekniken skapar nya frontlinjer i cyberrymden, liksom nya sätt att strida, exempelvis genom självstyrande system och fjärrteknik.

FN-diplomater lyfter fram Syrien, där president Bashar al-Assad, uppbackad av Ryssland, anklagas för tortyr, bombningar av civila och gasattacker. I Jemen uppges både houthirebellerna, som stöds av Iran, och den saudiledda koalition som strider för regeringen, ha attackerat civila, skolor och sjukhus samt rekryterat barnsoldater. Utredare undersöker även brott mot internationell humanitär rätt i Libyen, ockuperade palestinska områden och i länder som Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken.

– Regeringar ska underteckna humanitära lagar, se till att nationell lagstiftning är i linje med dessa och se till att soldater upprätthåller höga etiska normer, säger Peter Maurer.

Henry Dunant, Röda korsets grundare, var initiativtagare till Genèvekonventionerna. De antogs den 12 augusti 1949 efter långa överläggningar. Konventionerna har ratificerats, det vill säga antagits som en del av den egna lagstiftningen, av 196 länder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.