Nyheter

Afrikas ledare uppmanas agera för klimatet

Afrikas ledare måste agera och ta ledningen i arbetet för att öka motståndskraften och anpassningen till klimatförändringarnas negativa effekter. Det var budskapet vid en konferens om klimat och utveckling som hölls i Etiopiens huvudstad förra veckan.

KLIMAT Mötet i Addis Abeba var det åttonde som hållits under temat klimatförändringar och utveckling i Afrika, CCDA, och samlade politiker, experter och företrädare för institutioner och organisationer.

– Vår första omedelbara insats handlar om att öka motståndskraften och anpassningsåtgärderna för de mest utsatta befolkningarna i hela Afrika, sade James Kinyangi, som är expert på klimatfrågor vid Afrikanska utvecklingsbanken.

Han tillade att tiden nu är inne för att förverkliga åtagandena i Parisavtalet, med ett fokus på de fattiga och utsattas behov.

Mithika Mwenda, som är generalsekreterare för paraplygruppen Pan Africa Climate Justice Alliance, som samlar över ett tusen afrikanska miljöorganisationer, underströk att politikerna nu måste agera.

– Vi måste förmå våra ledare att leda arbetet, i enlighet med budskapet från FN:s generalsekreterare som nyligen påpekade att vackra tal inte är tillräckligt för att uppnå Parisavtalets målsättningar.

Nästan alla afrikanska länder, 53 nationer, har kommit överens om nationella klimatmål, som syftar till att minska klimatförändringarnas effekter. Men för att dessa mål ska kunna uppfyllas kommer det att krävas investeringar för enorma belopp.

James Kinyangi menar att dessa åtaganden samtidigt innebär en möjlighet för Afrikanska utvecklingsbanken att stötta satsningar som syftar till att få fram de finansiella resurserna.

Nyligen underströk utvecklingsbankens ordförande Akinwumi Adesina att det endast är med hjälp av finansiella resurser som den afrikanska kontinenten kan anpassa sig till ett förändrat klimat.

– Afrika har blivit bedragna när det gäller klimatförändringarna, eftersom kontinenten endast står för fyra procent av utsläppen av växthusgaser, samtidigt som den drabbas oproportionerligt av de negativa konsekvenserna, sade han.

Afrikanska utvecklingsbanken står bakom en satsning för att skapa en finansiell allians för klimatinsatser, vilken kommer att samla afrikanska finansinstitutioner och centralbanker med uppdraget att utveckla en finansieringsmodell som främst bygger på afrikanska resurser.

Tidigare i år har flera afrikanska länder drabbats av de tropiska orkanerna Idai och Kenneth. Den senare har uppmätts som den starkaste orkanen som drabbat Afrika medan Idai förorsakade rekordstora skador och ledde till att över ett tusen människor dog.

Samtidigt förorsakar torkor och översvämningar enorma problem i många länder.

– I Sudan har vi precis vunnit en demokratisk kamp. Men samtidigt står vi inför en ekologisk kris av enorma proportioner, vilken bara under förra veckan ledde till 62 människors död och förstörde 37 000 bostäder, säger klimataktivisten Nisreen Eslaim från Sudan, med anledning av de översvämningar som nyligen drabbade Khartoum.

Experter menar att problemen med översvämningar, torkor och värmeböljor kommer att förvärras i takt med klimatförändringarna. Av det skälet bör fokus ligga på att skapa bättre förberedda ekonomier, infrastrukturer och samhällen.

– Medan vi försöker bemöta klimatrelaterade katastrofer behöver vi också långsiktiga åtgärder för att bemöta risker. Det är ett av skälen till att vi måste göra allt som krävs för att se till att Parisavtalet genomförs, säger James Kinyangi till IPS.

Afrikanska utvecklingsbanken har beslutat att minst 40 procent av de projekt som man stöttar från och med nästa år ska vara inriktade på klimatrelaterade anpassningsåtgärder och riskreducering.

Josefa Sacko, som är kommissionär för landsbygdekonomi och jordbruk vid Afrikanska unionens kommission, påpekar att hela världen måste engagera sig mer i kampen mot klimatförändringarna.

– Utan ambitiösa och snabba globala åtaganden mot klimatförändringarna, blir det svårt för de flesta afrikanska länderna att uppnå de globala utvecklingsmålen, säger hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.