Under veckan kommer världsorganisationen att stå värd för inte mindre än sex högnivåmöten. Bedömare menar att dessa toppmöten är ett försök att stärka den multilaterala diplomatin i en tid då den är under attack från flera håll.
USA Främst kommer hotet mot det internationella samarbetet från hårdföra högersinnade ledare som USA:s president Donald Trump, Brasiliens motsvarighet Jair Bolsonaro, Filippinernas Rodrigo Duterte samt Ungerns premiärminister Viktor Orban, medan ytterligare en grupp länder styrs av ledare som många anser är demagoger.
FN förväntar sig att i stort sett alla världsledare, utrikesministrar och andra högt uppsatta regeringsföreträdare kommer att delta i det jättearrangemang som pågår i New York under denna vecka. Mötena kommer att handla om en lång rad politiska och socioekonomiska frågor som finns på FN:s agenda – däribland klimatförändringarna, tillgången till universell sjukvård, de hållbara utvecklingsmålen, utvecklingsfinansiering, kärnvapennedrustning och hotet mot de små fattiga önationer som riskerar att utplånas av stigande havsnivåer. Frågor som alla är i behov av internationellt samarbete.
Samtidigt varnade nyligen FN:s generalsekreterare för att multilateralismen är under attack från många håll vid en tid ”då den behövs som mest”.
– På olika områden och av olika skäl har folkens förtroende för det politiska etablissemanget, förtroendet mellan stater, och mångas förtroende för internationella organisationer urholkats. Multilateralismen har skadats, påpekade Antonio Guterres.
Inför de kommande toppmötena varnade han samtidigt:
– Världsbefolkningen vill inte ha några halvmesyrer eller tomma löften. De kräver verkliga förändringar som är rättvisa och hållbara.
Frågan är dock om dessa toppmöten verkligen kommer att leda till några konkreta resultat. Jayantha Dhanapala från Sri Lanka, som tidigare var FN-ambassadör och undergeneralsekreterare för nedrustningsfrågor, säger till IPS att världen just nu tvingas beskåda en ”kyrkogård” för de avtal kring multilateral säkerhet, ekonomi och miljöfrågor som utgjort grunden för den ”liberala ordning” som syftat till att ömsesidigt gynna alla.
– Detta samtidigt som antalet människor som tvingas fly från våld och förföljelse aldrig har varit fler.
Jayantha Dhanapala menar att det ledarskap som Donald Trump utövar i supermakten USA har följts upp av utvecklingsländer som Filippinerna och Brasilien, som även de har brutit mot tidigare internationella normer.
– Den internationella ordning som varit grundad på regler faller samman inför våra ögon samtidigt som Storbritannien står inför en rörig Brexit och det råder handelskrig mellan USA och Kina. Detta driver världen bort från en hållbar utveckling.
Martin S. Edwards, som är ordförande för fakulteten för diplomati och internationella relationer vid Seton Hall University i New Jersey, säger att Donald Trump och Jair Bolsonaro kommer att spegla varandras åsikter under den allmänna debatten i generalförsamlingen – men påminner också om att deras åsikter står långt ifrån många av övriga delegaters.
James Paul, som tidigare var chef för den granskande organisationen Global Policy Forum, säger till IPS att världen just nu står inför en mycket osäker och instabil situation i fråga om det internationella samarbetet. Men han säger sig samtidigt skönja en utveckling där den folkliga entusiasmen för nationalistiska ledare är på väg neråt.
– Trycket underifrån om att leverera mer än retorik ökar på de poserande ledarna. Den multilaterala diplomatin kan därför vara på väg mot en mycket välbehövd återkomst, säger James Paul.
Han menar att det senaste G7-mötet i Biarritz visade att de politiska ledarna är inne på en annan linje, som i högre grad bygger på samarbete – även om mycket mer fortfarande måste göras.
– Och framför allt – klimatkrisen mobiliserar människor och aktiva ungdomar kräver att deras röster ska bli hörda, påpekar James Paul.Han menar att Greta Thunbergs närvaro vid klimatmötet kommer att utgöra en viktig symbol för behovet av gemensamma åtgärder och vikten av FN:s arbete. Enligt James Paul står världen inför ett viktigt vägskäl, och där kan FN bidra med mycket.
Samtidigt varnar Jayantha Dhanapala för att FN har förlorat sin ”moraliska påverkan” och att det är av högsta vikt att världsorganisationen nu börjar leverera resultat.
– Nya tydliga överenskommelser måste förhandlas fram vid mötena – i stället för en charad där det framstår som att man flyttar runt solstolarna på Titanic medan båten sjunker. Inom FN finns de kreativa sinnen som kan uppnå detta. Men frågan är om medlemsstaterna kan samlas kring den politiska vilja det kräver, säger han.