Nyheter

Indonesier dödades på order av affärsman

Frilansjournalisterna och aktivisterna Martua Parasian Siregar och Maraden Sianipar hittades knivhuggna till döds på norra Sumatra i Indonesien nyligen. Nu säger polis att en affärsman som handlar med palmolja låg bakom morden. Affärsmannen har gripits misstänkt för stämpling.

INDONESIEN Människorättsgrupper menar att palmoljeföretag utgör ett stort hot mot såväl aktivister som journalister:

– Det här stärker våra misstankar om att människorättsbrott inom palmoljeföretagen ökar, säger Dana Prima Tarigan, chef för miljöorganisationen the Indonesian Forum for the Environment, rapporterar the New York Times.

Polischefen Agus Andrianto bekräftar att motivet handlar om landkonflikten i området, och att ytterligare fyra personer är gripna misstänkta för inblandning i dådet. Andrianto säger att affärsmannen, endast identifierad som ”H”, tros ha beställt morden:

– Vi är ganska säkra på att H instruerade någon att göra sig av med männen…eller slakta dem när de kom till egendomen.

Frilansjournalisterna hade enligt tidningen Vice jobbat med att medla i en markkonflikt mellan lokala invånare och stora palmoljeföretag. Deras sargade och svårt knivhuggna kroppar hittades den 30 oktober i närheten av ett palmoljeplantage som ägs av PT Sei Alih Berombang, eller SAB. Landkonflikten i området har pågått sedan 2015.

– De två offren var aktivt engagerade i kritik av landkonflikten, säger Syamsul Sitepu, chef för organisationen the National Independent Assets Watchdog Organisation (Walhi).

Nyligen dog också miljöadvokaten Golfrid Siregar som jobbade för Walhi. Polisen har sagt att han dog i en trafikolycka men rättsaktivister menar att det finns omständigheter kring hans död som måste utredas ytterligare. 

Det indonesiska journalistförbundet Independent Journalists Association (AJI) har krävt att polisen noga utreder morden på Martua Parasian Siregar som var 55 år och Maraden Sianipar som var 42 år, och pekar på att det skett åtminstone 75 fall av våld mot journalister under åren 2017 och 2018. Ofta är det polisen som ligger bakom våldet mot journalister, menar förbundet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.