Livsmedel som exporteras till EU från israeliska bosättningar på det ockuperade Västbanken måste märkas som sådana och inte med Israel som ursprungsland. Detta enligt ett beslut från EU-domstolen i tisdags.
ISRAEL Enligt domstolen måste EU-länder märka livsmedelsvaror från bosättningar för att konsumenter ska ges möjlighet till ”informerade val”.
Domstolen skriver: ”att livsmedel från territorier som ockuperas av Staten Israel måste vara försedda med uppgift om deras ursprungsterritorium som, när livsmedlen kommer från en israelisk bosättning belägen inom ockuperat territorium, ska vara åtföljd av uppgift om denna härkomst.”
Bosättningarna på Västbanken är illegala under internationell rätt som förbjuder en ockuperande nation att flytta sin egen befolkning till ockuperad mark. Bosättningarna är också ett stort hinder för en möjlig fred och en fungerande palestinsk stat.
Människorättsorganisationer som Human Rights Watch (HRW) och Oxfam har välkomnat EU-domstolens besked.
– Ett viktigt steg mot att EU:s medlemsstater upprätthåller sin plikt att inte delta i fiktionen att illegala bosättningar är en del av Israel, säger HRW:s Lotte Leicht, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Shane Stevenson, Oxfams Palestinachef, säger till AP att bosättningarna ”bryter mot palestiniers rättigheter och frihet”, samt att ”konsumenter har rätt att känna till ursprunget på varorna de köper, och vilken effekt dessa inköp har på människors liv”. Den palestinska människorättsorganisationen Al-Haq har tidigare uppmanat EU att märka varor från bosättningar men också uppmanat unionen till att förbjuda bosättarvaror att exporteras till EU.
Beslutet från EU-domstolen har kritiserats kraftigt i Israel. Bland annat menar professor Eugene Kontorovic på Policy Forum i Jerusalem att EU-domstolen ”godkänner märkningen med en ny sorts gul stjärna på judisktillverkade produkter”, rapporterar the Guardian.