Nyheter

Uganda  uppmanas släppa hbtq-gripna

Ytterligare 14 av de personer som greps på en bar i Uganda för en dryg vecka sedan har släppts mot borgen. Fortfarande är drygt 40 personer gripna efter razzian mot Bar Ram där många hbtq-människor brukar samlas. Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanade på söndagen ugandiska myndigheter att släppa resten av de gripna.

UGANDA Den ugandiska människorättsorganisationen Human Rights Awareness and Promotion Forum meddelade i måndags att de representerat flera av de som greps i razzian mot Bar Ram den 10 november. Fjorton av dem släpptes mot borgen, medan beslutet om borgen för tio andra har skjutits upp till senare i veckan. Sammanlagt greps 125 personer på baren.

Razzian mot Bar Ram var det andra massgripandet av hbtq-personer i Uganda på en månad, rapporterar Human Rights Watch, (HRW). Några veckor innan greps 16 personer från organisationen Let’s Walk Uganda, detta efter att medlemmar från organisationen ringt polisen för att få skydd mot en grupp som angripit dem med homofobiska skällsord. Istället blev det aktivister ur Let’s Walk Uganda som greps. De åtalades dagen därpå för sexuella handlingar ”mot naturens ordning”, och utsattes sedan för kränkande analundersökningar.

– Oavsett om det handlar om att gripa offer som hotas av en mobb eller att gripa festande människor på en bar över påhittade anklagelser om droger så når den ugandiska polisen nya bottennivåer i deras förföljelse av människor för att de är homosexuella, bisexuella eller trans, säger Neela Ghoshal, senior forskare kring hbtq-rättigheter på HRW, och fortsätter:

– Den ugandiska polisen borde skydda folk, inte bryta mot deras rättigheter på grund av deras förmodade sexualitet eller könsidentitet.

Razzian mot Bar Ram motiverades med att det skulle finnas narkotika där men hbtq-organisationer menar att det bara var ett svepskäl för att kunna trakassera hbtq-personer. Läget för hbtq-personer i Uganda är generellt mycket allvarligt och flera har mördats de senaste månaderna i hatbrott.

Bland annat misshandlades den unga transkvinnan Fahad Ssemugooma Kawere till döds i augusti i närheten av huvudstaden Kampala, och i oktober mördades Brian Wasswa av flera personer.

Tidigare i höstas kom rapporter att ett nytt lagförslag om dödsstraff mot homosexuella handlingar var på väg att läggas fram, något som dock dementerades av regeringens talesperson.

Ett liknande lagförslag, Anti-homosexuality Act, lades fram för flera år sedan och antogs av parlamentet efter att dödsstraffet omvandlats till fängelsestraff. Lagförslaget godkändes av president Yoweri Museveni, men förklarades till slut ogiltigt av landets konstitutionsdomstol 2014. Det lagförslaget har kopplats till en påverkanskampanj från amerikanska evangelikanska pastorer som verkat i landet länge och som hetsat mot hbtq-människors rättigheter, bland dem den ökända pastorn Scott Lively.

Lively stämdes 2012 av organisationen Sexual Minorities Uganda (Smug), och dess ordförande Frank Mugisha i USA för brott mot mänskligheten. I stämningen anklagades Livley för att ha berövat hbtq-folk deras mänskliga rättigheter då Smug menade att Livley under sina besök i Uganda propagerat mot hbtq-människor. Smug ansåg också att det fanns ett tydligt samband mellan Livelys anti-hbtq-propaganda och den lag som senare lades fram i parlamentet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.