Väljarna i Hongkong slöt upp för att lägga sina röster i lokalvalet, där valdeltagandet nått rekordsiffror. De första resultaten pekar på att prodemokratiska kandidater haft stora framgångar. HONGKONG Enligt nyhetssajten RTHK har demokratisidan tagit uppemot 90 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val. Det kan också uttryckas som att demokrativännerna […]
Väljarna i Hongkong slöt upp för att lägga sina röster i lokalvalet, där valdeltagandet nått rekordsiffror.
De första resultaten pekar på att prodemokratiska kandidater haft stora framgångar.
HONGKONG Enligt nyhetssajten RTHK har demokratisidan tagit uppemot 90 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val. Det kan också uttryckas som att demokrativännerna tar över 17 av 18 distriktsråd från Pekingtrogna politiker.
Över 2,9 miljoner människor har röstat vilket ger ett valdeltagande på över 71 procent – att jämföra med 47 procent i valet 2015. Det innebar också att den tidigare rekordnoteringen på 58 procent från ett val 2016 slogs med råge.
Många röstade tidigt i valet, som ses som något av en folkomröstning om ifall protesterna det senaste halvåret har befolkningens stöd.
– En del är rädda att valet kommer att stoppas av oförutsedda händelser, kanske protester, säger Hongkongbon Kevin Lai.
Mutor och hot
Distriktsråden avgör vissa lokala frågor. Men kanske viktigare är att lokalpolitikerna också sitter i valkommittén som röstar fram Hongkongs högsta politiker, den post som den kritiserade Pekingvänliga Carrie Lam nu innehar.
Distriktsråden har inte en jättestark röst i det valet, men ju fler Pekingkritiker som finns i råden, desto svårare kan det att bli för de Pekingtrogna att få ihop en majoritet Lams efterträdare ska utses om två och ett halvt år.
Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto lade tidigare under dagen upp filmer på Twitter , och hävdade att väljare öppet mutas av Pekingvänliga kandidater och att polisen hotar väljare utanför vallokalerna.
Slut på våldet
Statliga kinesiska medier uppmanade samtidigt väljarna att lägga sina röster på Kinavänliga alternativ för att få ett slut på våldet, men det höga valdeltagandet verkar tvärtom ha gynnat demokratiförkämparna.
Den kinesiska tidningen Global Times, som lyder under och agerar språkrör åt kommunistregeringen, twittrade en fråga riktad till Hongkongborna:
”Vad skulle du välja? En fredlig och välmående stad eller en våldsam och ociviliserad?”
Skarpa varningar
Så många som 4,1 miljoner personer hade registrerat sig för att rösta, vilket är rekord. Totalt har Hongkong 7,4 miljoner invånare. Över tusen kandidater ställde upp för val till de 452 platserna, också det ett rekord.
– Jag har inte sett ett sådant här val tidigare, men på grund av situationen är det viktigt att rösta. Och jag vet att många känner som jag, säger Chan, som inte uppger sitt fullständiga namn och som säger att hon kom tidigt eftersom hon väntar sig att många kommer att vilja rösta.
I cirka ett halvår har protestvågen pågått i Hongkong. Demonstranterna slår vakt om Hongkongs relativa självständighet, som de anser hotad. Gnistan till protesterna tändes då Hongkongs ledning lade fram ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.
Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Regeringen i Peking har framfört flera skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.
Fakta: Hongkong