Haven värms upp i en mycket snabbare takt än tidigare beräknat.
I en ny studie har forskare gått på djupet, bokstavligt talat, och funnit små temperaturförändringar som skvallrar om klimatförändringarna i stort.
KLIMAT I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science , har kinesiska och amerikanska forskare granskat hur världshaven har blivit varmare sedan år 1971. Och det har gått ännu snabbare än vad den senaste FN-beräkningen slog fast för fem år sedan. Enligt forskarna har det gått i genomsnitt 40 procent snabbare.
”Registrerade observationer av värmen som haven innehåller visar att havsuppvärmningen accelererar”, skriver de därtill.
Djup påverkan
Studien bygger på mätningar med totalt 3 900 bojar världen över.
– 2018 kommer att bli det varmaste år som uppmätts för jordens hav, säger Zeke Hausfather, analytiker vid den fristående klimatforskningsgruppen Berkeley Earth och en av forskarna bakom studien, till The New York Times.
– Liksom 2017 var det varmaste året, och 2016 var det varmaste året.
Mätningarna på ned till två kilometers djup visar att haven värmdes upp med en tiondels Celsiusgrad mellan 1971 och 2010. Temperaturer i havsdjupet påverkas knappt av väderskillnader från år till år – det kan ta mer än 1 000 år för vattnet i djupet att anpassa sig till temperaturen vid ytan.
Haven som termometer
Haven spelar en stor roll för att minska klimatförändringarnas effekter. De tar upp den absoluta merparten av den värme som skapas vid utsläppet av växthusgaser. Det innebär i sin tur att syrenivåerna i haven minskar, att vattennivåerna stiger, att ekosystemen drabbas och att oväder och stormar blir allt kraftigare.
Haven ger därför många svar på vart klimatkrisen är på väg, enligt forskarna.”Den globala uppvärmningen är här och får redan stora konsekvenser. Det finns inga tvivel, inga!”, skriver de i ett uttalande.