Nyheter

Kamp om presidentmakt i krisande Venezuela

Venezuelas Nicolás Maduro blir alltmer internationellt isolerad.
De flesta omgivande länder, liksom USA, ställer sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó – som utropat sig till tillfällig president.

VENEZUELA Under två dagars oroligheter har tretton personer dödats, uppger den icke-statliga organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social. De flesta av de dödade har skjutits, i huvudstaden och runt om i landet. Samtidigt kommer uppgifter om plundring i delstaten Bolivar, som gränsar till Brasilien.

Oroligheterna började när 27 soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna. På onsdagen drabbade kravallpolis och demonstranter samman i Caracas, sedan nationalförsamlingens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, utropat sig till tillfällig president.

– Kampen kommer att bli lång. Polisen pressar tillbaka oss, men vi återvänder. Vi kommer att stanna här tills att det sker en förändring, säger Ciro Cirino som protesterar mot Maduro i östra Caracas.

– Vi är hungriga. Titta hur smal jag är – det finns ingen mat hemma, säger en annan demonstrant som vill vara anonym.

Utvisar amerikanska diplomater

Flera länder i närheten, liksom USA och Kanada, har ställt sig bakom Guaidó.”De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras”, skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

I uttalandet skriver hon att Venezuelas folk krävt demokrati.

”De här rösterna kan inte ignoreras”, skriver Mogherini, och tillägger att EU uppmanar till att snarast sätta igång en politisk process för nyval.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige ställer sig bakom EU:s uppmaning om fria val, och att det måste till en dialog mellan parterna för att åstadkomma en bred politisk överenskommelse.

”Sverige har agerat och kommer att fortsätta att agera, främst genom EU, för att en fredlig lösning på konflikten ska kunna komma till stånd och demokratin återupprättas”, skriver Wallström till TT.

Regimens ledare Nicolás Maduro har beskrivit Guaidós utropande som ett kuppförsök och utvisar alla amerikanska diplomater i landet och bryter de diplomatiska förbindelserna med USA, vilket är en reaktion på att landet erkänt Guaidó som landets tillfälliga ledare.

USA ignorerar Maduro

Men USA ignorerar Maduros besked, och menar att han inte har rätt att bryta förbindelserna.

”USA behåller de diplomatiska relationerna med Venezuela och kommer att genomföra våra relationer med Venezuela genom tillfällige presidenten Guaidós regering, som har erbjudit vår personal att stanna i Venezuela”, säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

De flesta länderna i närheten ställer sig bakom Guaidó, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru. Kuba och Bolivia är de enda länderna som öppet uttalat sitt stöd för Maduro, medan Mexiko säger att man inte kommer att välja sida.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går däremot ut och stöttar Maduro.”Vår president ringde och förlängde Turkiets stöd till Venezuelas president Nicolás Maduro och sade ’Maduro, min bror! Var stark, vi är med dig!'”, twittrar Ibrahim Kalin, Erdogans talesperson.

Maduro svors in för en ny mandatperiod för några veckor trots att han saknar stöd från nationalförsamlingen. I samband med det sade Guaidó att han var beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa val.

Fakta: Venezuela

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.