Nyheter

Elefanter hotar världens största flyktingläger

Fler än 500 elefantvakter arbetar på helspänn i flyktinglägret Kutupalong i södra Bangladesh, för att skydda 1,1 miljoner flyktingar från ett av världens största djur. 13 personer har redan fallit offer för elefanter.

BANGLADESH – Vi sitter i tornen varje natt för att vara beredda när de kommer, säger elefantvakten Moni Ahmed.

Stora torn av bambu sticker upp bland landskapets kullar. De står mellan tusentals skjul och tält, byggda av presenning och plåt. I tornen står ett par män iklädda blå t-shirtar och spejar ut över landskapet efter elefanter. Ett stort hot mot de boende flyktinglägret Kutupalong i södra Bangladesh.

– Sedan jag började har vi haft två elefantattacker i lägren, berättade Moni Ahmed, elefantvakt, för TT vid ett tidigare besök i lägret.

Bor i naturreservat

I Kutupalong, som är beläget mellan Cox’s Bazar och Teknaf i Bangladesh, lever rohingyer som flytt våldet i sin hemstat Rakhine i Myanmar. Sedan augusti 2017 har över 700 000 rohingyer flytt till Bangladesh. FN har kallat det våld som militär och polis i Myanmar utsatt rohingyerna för ett typexempel på etnisk rensning. Myanmariska myndigheter hävdar att de har handlat mot terrorister.

Omkring 1,1 miljoner människor bor i lägren, som restes i vad som tidigare var ett skogsbeklätt naturreservat. Platsen var hem åt många vilda djur, men är nu nästan helt trädfri. Eftersom lägren ligger mitt i elefanternas naturliga migrationsväg mellan olika betesmarker så kommer de i bland in i lägren. 13 personer har dödats av elefanter under de senaste sex månaderna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Moni Ahmed arbetar i ett team med sex andra elefantvakter för organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN).

– När vi ser en elefant ropar vi ut i högtalare för att göra folk beredda. Sedan hjälps vi åt att jaga bort elefanten med hjälp av rep och genom att skrämma dem med ljud, säger Moni Ahmed.

Totalt jobbar det 570 IUCN-utbildade elefantvakter i lägren. Det finns 95 torn på olika platser som de spanar från.

Skada för elefanterna

Flyktinglägren har även orsakat elefanterna stor skada. Elefanterna är utrotningshotade och lider stor skada när deras betesmark försvinner. Totalt uppskattas det bara finnas 268 vilda elefanter i Bangladesh, och enligt en rapport från IUNC bor ett 30-tal av elefanterna i området kring flyktinglägren.

Raquibul Amin, Bangladesh representant för IUCN, berättar för Reuters att det är oklart vilken inverkan lägren kommer att ha på elefanterna på längre sikt.

– Kanske kan vi hitta en alternativ väg för elefanterna att korsa lägren, säger Raquibul Amin.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.